Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)

Assalamualaikum. Semasa bulan puasa ni, agar-agar adalah antara menu pencuci mulut yang paling senang disediakan sebagai menu berbuka dan juga sedap. Kali ni saya akan kongsikan resepi agar-agar roti mudah yang sedap dan sangat lembut teksturnya. Agar-agar roti ni juga dikenali dengan nama puding roti. Tapi sebab tak nak keliru dengan resepi puding roti yang jenis bakar tu, saya letak nama dia agar-agar roti. Kalau nak resepi puding roti bakar@kukus, boleh rujuk kat sini.

Continue reading “Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)”

Puding Roti Pisang Yang Sangat Sedap

Assalamualaikum. Sebelum ni saya pernah buat puding roti kastard dan juga puding roti epal. Kali ni saya nak buat puding roti lagi tapi tukar puding roti pisang. Sedap sangat puding ni. Boleh la buat menu berbuka puasa nanti. Kalau makan puding ni bersama sos kastard pun sedap jugak. Tapi makan puding ni saja pun dah cukup sedap. Kalau nak makan bersama sos kastard, boleh kurangkan sikit gula di dalam puding roti pisang ni sebab sos kastard dah ada rasa manis. Continue reading “Puding Roti Pisang Yang Sangat Sedap”

Puding Roti Epal

puding roti epal

Assalamualaikum..

Hari tu saya ada tengok 1 rancangan masakan kat TV pasal bakar membakar. Ada 1 episod tu dorang buat puding roti tapi bukan puding roti biasa. Puding roti dorang buat special sikit sebab ada tambah epal. So saya pun try la buat sebab bahan-bahan dia mudah je. Cuma tambah epal yang akan menyedapkan lagi puding roti ni. Kalau korang dah boring makan puding roti biasa tu boleh try puding ni pulak. Continue reading “Puding Roti Epal”