Kuah Yong Tau Foo Yang Sama Macam Pasar Malam

kuah yong tau foo

Assalamulaikum. Yong Tau Foo adalah salah satu makanan favorite saya kalau pergi ke pasar malam. Selalunya terdapat 2-3 peniaga yang menjual yong tau foo kalau kat pasar malam tempat saya duduk ni. Tapi macam biasa la harganya bukan murah. Hehe. So saya pun google la mencari macam mana cara untuk membuat kuah yong tau foo ni. Bahan-bahan untuk direbus tu boleh beli je kat pasaraya. Tinggal nak buat kuah je. Bila cari google tu macam-macam cara untuk membuat kuah yong tau foo ni. So hari ni saya kongsikan salah satu cara untuk membuat kuahnya yang paling sedap dan menyelerakan. Lepas ni boleh la selalu buat yong tau foo sendiri.

Continue reading “Kuah Yong Tau Foo Yang Sama Macam Pasar Malam”

Udang Butter Cereal Rangup Dan Menyelerakan

Assalamualaikum semua. Salam sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan resepi kegemaran kami iaitu udang butter cereal. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi udang butter yang dihidangkan bersama sarang telur. Secara asasnya, resepi ni hampir sama, cuma udang butter yang saya buat sebelum ni berkuah kerana ianya di masak dengan susu cair. Manakala udang butter cereal ni pula rasanya sangat rangup sebab udang di salut dengan gorengan nestum@cereal.

Continue reading “Udang Butter Cereal Rangup Dan Menyelerakan”

Biskut Coklat berinti Nutella Sukatan Cawan dan Gram

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat biskut coklat berinti nutella yang paling sedap. Nutella boleh digantikan dengan pelbagai jenis inti seperti sapuan hazelnut, peanut, coklat dan sebagainya. Biskut ini juga boleh dibuat tanpa inti dalamnya. Jangan bakar terlalu lama kalau nak inti yang cair. Biskut akan sedikit lembut semasa panas dan akan lebih keras bila sejuk. Pastikan mentega dipanaskan sehingga keperangan untuk mendapatkan biskut yang paling sedap. Selamat mencuba.

Continue reading “Biskut Coklat berinti Nutella Sukatan Cawan dan Gram”

Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue”

Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple

nasi lemak

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat nasi lemak sambal udang menggunakan sambal kokomo yang sangat sedap. Nasi lemak yang saya buat ni senang je tanpa memerlukan banyak bahan. Sambal udang ni pun sangat simple sebab saya menggunakan sambal segera kokomo. Kat bawah ni saya ada sediakan video cara membuat nasi lemak dan sambal udang. Jom kita tengok dulu sebelum nak masak tu.

Continue reading “Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple”

Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan

agar-agar laici

Assalamualaikum. Agar-agar laici yang sedap dan menyegarkan sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut untuk tetamu atau untuk makan sendiri. Lebih sedap jika dimakan semasa sejuk. Cara nak buat resepi ni memang senang sangat. Sama seperti agar-agar yang lain. Cuma dengan tambahan laici, agar-agar ni jadi lebih sedap dan menyelerakan. Boleh tengok video yang kami sediakan kat bawah ni dan jangan lupa subscribe YouTube Channel kami untuk lebih banyak resepi yang terbaru dan best.

Continue reading “Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan”