Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)

Assalamualaikum. Hai semua. Korang pernah makan nasi goreng keju tak? Kalau tak pernah makan sama la macam saya. Saya pun belum pernah makan sebelum ni. Kisahnya, bulan lepas saya ada pergi ke sebuah restoran di Shah Alam. Saya pergi bersama family kakak saya. Bila sampai di restoran tu kami pun order la menu berlainan ikut selera masing-masing. Saya order yee mee kantonies style, kakak saya order mee hailam, suami saya pula order mee kari dan yang lain tu saya dah lupa pulak menu apa yang diaorang order. Hehe. Makanan yang kami order semuanya menu biasa dan yang pernah saya makan sebelum ni, cuma saya tertarik pada menu yang anak buah saya order iaitu nasi goreng keju.

Continue reading “Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)”

Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan resepi ayam masam manis. Selalunya saya gunakan ikan untuk resepi masam manis ni. Isi ikan dori atau isi ikan siakap antara ikan yang sesuai dan sedap untuk di buat resepi masam manis. Tapi kali ini saya nak gunakan ayam pula sebab anak-anak saya lebih menggemari ayam berbanding ikan.

Continue reading “Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)”

Cheese Butter Garlic Bread Pasti Terangkat

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Bertemu lagi kita dalam entri kali ini dengan resepi cheese butter garlic bread. Cuti sekolah dah berakhir. Bila bukak sekolah je mesti la ibu-ibu semua sibuk dengan anak-anak yang nak masuk sekolah. Mana nak sediakan pakaian sekolah, beg sekolah, nak susun buku sekolah, nak balut buku dan bermacam-macam lagi kerja yang perlu dibuat dan disediakan untuk anak-anak. Sampai kadang-kadang rasa tak cukup tangan nak buat semuakan? Hehe. Macam tu la jugak saya yang ada 3 orang anak yang bersekolah. Sibuk sentiasa dari pagi sampai la ke malam. Hehe.

Continue reading “Cheese Butter Garlic Bread Pasti Terangkat”

Kebab Daging Homemade Buat Ikut Selera

Assalamualaikum. Hai semua. Apa khabar semua hari ini? Korang suka makan kebab tak? Saya sekeluarga memang suka makan kebab. Lebih-lebih lagi anak sulung saya. Kalau pergi ke pasar malam memang dia akan cari dan beli kebab dahulu dari makanan yang lain. Tambahan pula, ada satu gerai di pasar malam tu menjual kebab yang sangat sedap. Memang ramai orang yang membeli kebab dekat gerai tu, kadang-kadang sampai beratur panjang. Hehe.

Continue reading “Kebab Daging Homemade Buat Ikut Selera”

Kek Butter Pelangi Mudah Yang Pasti Menjadi

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek butter pelangi mudah. Kek butter ni memang kek ‘legend’ sebab saya pasti semua orang menggemari kek butter tidak kiralah dari orang tua, dewasa sampai la kanak-kanakkan? Hehe. Rasa kek butter ni tetap sedap walaupun tidak menggunakan banyak bahan dan baunya pun wangi satu rumah kalau baru lepas keluar dari oven. Lagi-lagi kalau makan semasa panas, memang sedap sangat dan dihidang pula dengan air teh o panas, memang nikmat tak terkata! Hehe. Saya dan keluarga pun penggemar kek butter ni.

Continue reading “Kek Butter Pelangi Mudah Yang Pasti Menjadi”

Jejari Kentang Cheese Resepi Viral

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Bertemu lagi kita di entri kali ini. Hari ni saya nak kongsikan salah satu resepi viral di media social iaitu jejari kentang. Resepi ni sangat mudah dan senang untuk di sediakan. Boleh ajak anak-anak buat dan tolong bentukkan jejari kentang ni sama-sama untuk isi masa lapang mereka. Saya pasti anak-anak mesti suka. Hehe.

Continue reading “Jejari Kentang Cheese Resepi Viral”

Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Minggu lepas saya ada pergi kenduri kahwin di rumah jiran saya. Selepas makan menu utama iaitu nasi beriani yang memikat selera, saya dan anak lelaki saya makan pulak bubur pulut hitam yang dihidangkan di sudut pencuci mulut bersama-sama kuih muih lain. Sekali suap, eerrmmm.. sedap sungguh bubur pulut hitam tu sebab cukup manis dan terasa lemak santannya. Sampaikan saya rasa macam nak tambah lagi bubur tu tapi perut dah kenyang pulak. Hehe. Bubur ni sememangnya kegemaran saya dan anak lelaki saya.

Continue reading “Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi”