Roti Pizza Simple dan Sedap

Assalamualaikum. Ok hari ni saya nak kongsikan resepi yang paling senang di dunia tapi tetap sedap iaitu roti pizza. Hehe. Anak-anak pun boleh buat sendiri kat rumah ni. Siapa yang teringin nak makan pizza dengan harga yang murah boleh la cuba resepi ni. Pizza ni tak payah pakai doh pun. Pakai roti je. Kalau nak makan pizza ala-ala Pizza Hut tu kena la belajar buat doh dulukan.. Lain kali saya kongsikan pulak resepi buat doh pizza. Tapi kali ni kita buat pizza yang super simple dan senang ni dulu. Resepi campak-campak je ni.. Hehe.. Tengok bahan-bahan pun saya tak letak sukatan sebab korang boleh letak seberapa banyak pun bahan yang korang suka.

Continue reading “Roti Pizza Simple dan Sedap”

Masak Lemak Cili Api Sardin dengan Kangkung

masak lemak cili api sadin dengan kangkung

Assalamualaikum. Masak lemak cili api sardin dengan kangkung. Dengar tajuk pun dah rasa melelehkan.. ?? Pernah dengarkan orang masak lemak sardin? Kali ni saya nak kongsikan resepi mak saya. Masak lemak sardin dia special sikit sebab letak kangkung. Ni salah satu masakan kegemaran arwah abah saya dulu. Kalau makan ni memang teringat kat arwah abah. How I miss the moment. Harap siapa yang baca ni boleh sedekahkan Al-fatihah untuk arwah abah. Continue reading “Masak Lemak Cili Api Sardin dengan Kangkung”

Krim Puff Gebu

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak share cara buat krim puff yang gebu dan lembut. Siapa pernah tengok rancangan 1 2 bakar kat TV3? Best jugak rancangan ni. Rancangan masakan yang bertemakan bakar. Siapa yang suka bakar membakar tu boleh tengok rancangan ni. Kalau tak sempat tengok pun boleh cari page 1 2 bakar kat Facebook. Setiap masakan dorang akan update resepi kat Facebook.

krim puff Continue reading “Krim Puff Gebu”

Ayam Goreng Kunyit Simple

ayam goreng kunyit

Assalamualaikum. Lunch hari ni simple je.. Ayam goreng kunyit. Mudah, cepat, lazat. ? masak ni je dah cukup dah. Tak payah masak sayur sebab dah ada sayur kat dalam ayam. Hehe.. Adik-adik yang baru nak belajar masak tu boleh cuba resepi ni sebab memang senang. Campak-campak je dah siap. Yang dah terer masak pun boleh cuba jugak. ? ok la jom tengok resepi ayam goreng kunyit ni..

ayam goreng kunyit

Bahan-bahan:

  • 3-4 ketul ayam dada – potong kecil
  • 2 senduk minyak masak
  • 2 ulas bawang putih – hiris
  • 4 batang kacang panjang – potong 2 inci
  • 1 biji bawang besar/holland – hiris
  • 4-5 biji cili padi @ 1 biji cili besar – hiris
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit garam

Cara-Cara:

  1. Gaulkan ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Perap sekejap.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam separuh masak.
  3. Kemudian kecilkan api dan keluarkan sedikit minyak jika minyak terlalu banyak.
  4. Masukkan bawang putih dan teruskan mengacau.
  5. Bila ayam dah hampir masak, masukkan bawang besar, kacang panjang dan cili. Taburkan serbuk perasa jika suka. Kacau sehingga ayam masak dan kacang sedikit layu. Angkat dan hidangkan.

Senangkan hidangan bujang.. Hehe. Selain kacang panjang, korang boleh jugak tambah carrot jika suka. Carrot akan menambahkan lagi keceriaan dan khasiat dalam hidangan korang. ? ok selamat mencuba.


Nak resepi lagi?

Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.

Asam Pedas Ikan Kembung Special

asam pedam ikan kembung

Assalamualaikum.. Hari ni hari pertama puasa untuk tahun 2016 ni. Salam ramadhan kepada semua umat Islam. Hari pertama yang agak menguji kesabaran. Bangun nak sahur je si kecik dah menangis. So terpaksa la melayan dia. Suami la yang sediakan semua juadah bersahur pagi ni. Huhu.. Kalau tak, memang tak sempat la nak bersahur. Panaskan lauk dengan goreng ikan je. Hehe.. Ini la salah satu cabar berpuasa dengan anak kecik. ? Hari pertama puasa ni saya masak asam pedas ikan kembung. Sebab ada banyak daun kesum yang saya kutip kat belakang rumah masa balik kampung minggu lepas. Kat rumah mak saya memang penuh tumbuhan. Kutip je la free. Hehe.. Menu berbuka hari ni ringkas je tapi sedap dan menyelerakan.

asam pedas ikan kembung

Continue reading “Asam Pedas Ikan Kembung Special”