Puding Tiramisu Kastard (Custard Tiramisu Pudding)

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi puding tiramisu kastard yang paling simple dan sedap. Hehe. Resepi puding tiramisu yang ni saya sediakan bersama sos kastard yang mudah. Bahan yang digunakan juga lebih mudah untuk didapati dan juga murah berbanding original tiramisu yang menggunakan whipping cream. Walaupun menggunakan bahan yang murah dan biasa, rasa puding tiramisu kastard masih lagi sedap dan berbaloi dengan harga untuk membeli bahannya. Apa-apa pun, kalau nak resepi original tiramisu boleh tengok resepinya kat sini.

puding tiramisu kastard

Continue reading “Puding Tiramisu Kastard (Custard Tiramisu Pudding)”

Chocolate Bubble Rice Rangup dan Mudah

Assalamualaikum. Hari ni saya nak share resepi kudapan yang mudah dan sedap yang menjadi kegemaran anak-anak iaitu chocolate bubble rice. Chocolate bubble rice ni juga dikenali dengan nama choco jar. Cuma saya tak letak di dalam jar. Kalau untuk jualan selalunya chocolate bubble rice ni lebih senang di letak di dalam bekas plastik kecil ataupun jar. Tapi untuk makan sendiri ni saya cuma letakkannya di dalam paper cup yang kecil. Cuma pastikan ianya disimpan di dalam bekas kedap udara supaya tidak lemau.

Chocolate Bubble Rice

Continue reading “Chocolate Bubble Rice Rangup dan Mudah”

Samosa Ayam dan Kentang Mudah Menggunakan Kulit Popiah

Assalamualaikum.. Entry kali ni saya nak kongsikan pula resepi samosa ayam dan kentang yang mudah. Sebenarnya resepi ni saya dah buat masa bulan Ramadan baru-baru ni. Tapi baru sekarang berpeluang nak update resepi di blog. Hehe. Banyak lagi resepi lain yang masih pending kat blog ni. Slow-slow saya update bila ada masa ok. Kalau korang nak resepi yang terbaru, boleh subscribe YouTube Channel. Kat YouTube ni yang paling kerap saya update resepi.

samosa ayam

Continue reading “Samosa Ayam dan Kentang Mudah Menggunakan Kulit Popiah”

Victoria Sandwich Cake Lembut dan Mudah Disediakan

Assalamualaikum.. Hari tu masa tengah membelek-belek phone sambil google macam-macam, saya terjumpa satu resepi yang nampak sangat menyelerakan iaitu resepi victoria sandwich cake. Victoria sandwich cake juga dikenali sebagai Victoria Sandwich atau Victoria Cake, yang diberi nama sempena Ratu Victoria, kerana Ratu Victoria ni suka makan kek span semasa minum petang. Victoria sandwich cake ni disediakan bersama lapisan jem strawberi atau rasberi dan juga lapisan whipped cream ataupun vanila cream di tengahnya. Lapisan cream dan jem ditengah kek ni seakan-akan sandwich. Mungkin sebab ni la kek ni diberi nama victoria sandwich cake.

victoria sandwich cake

Continue reading “Victoria Sandwich Cake Lembut dan Mudah Disediakan”

Durian Crepe yang Sedap dan Berkrim

Assalamualaikum.. Sempena musim durian ni jom kita belajar macam-macam resepi yang diperbuat daripada durian. Sebelum ni saya dah kongsikan resepi aiskrim durian yang sangat sedap. Kepada peminat durian, menu ni antara menu waib yang korang patut cuba. Hehe.. Boleh tengok resepinya di sini. Hari ni saya nak kongsikan pula satu lagi resepi yang diperbuat daripada durian iaitu resepi durian crepe yang sedap dan sangat berkrim. Durian crepe ni sedap dimakan ketika sejuk. Kalau dah jemu makan durian terlalu banyak, boleh la cuba buat durian crepe ni ye.

Durian Crepe

Continue reading “Durian Crepe yang Sedap dan Berkrim”

Kek Vanila Cheese Leleh Sedap dan Gebu

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni saya baru berkesempatan nak update resepi yang dah lama terperam ni. Haha. Resepi kek vanila cheese leleh ni pernah menjadi resepi viral di media social. Bukan saja perisa vanila, malah kek ni dipelbagaikan perisanya seperti pandan, strawberi, keladi dan pelbagai perisa lain lagi. Kek vanila cheese leleh ni juga menjadi sumber pendapatan orang ramai bila ianya menjadi viral. Siapa yang nak mula berbisnes dan menjual kek ni, boleh cuba buat resepi yang saya kongsikan ni.

kek vanila cheese leleh Continue reading “Kek Vanila Cheese Leleh Sedap dan Gebu”