Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap

Assalamualaikum. Bersua kembali kita di entri kali ini. Hari ini saya nak masak kari sardin simple untuk hidangan makan tengahari kami sekeluarga. Saya percaya pasti setiap rumah mesti ada menyimpan stok sardinkan? Bagi saya sardin adalah lauk atau menu ’emergency’ ketika stok lauk dekat rumah dah habis atau jika ada tetamu yang tak di undang datang ke rumah. Sebab sardin ni senang dan cepat untuk di masak. Korang mesti setuju dengan sayakan? Hehe.

Continue reading “Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap”

Durian Goreng Celup Tepung Rangup

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat durian goreng yang rangup. Mungkin ada yang tak pernah makan ataupun pelik bila dengar durian goreng. Tapi pertama kali mencuba, memang saya terus suka dengan rasa durian goreng ni. Rasanya lebih kurang macam cempedak goreng, rangup diluar, lembut di dalam. Kalau nak resepi cempedak goreng garing dan rangup boleh tengok di sini.

Continue reading “Durian Goreng Celup Tepung Rangup”

Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik

Assalamualaikum. Hari ni saya masak kek kegemaran anak-anak saya. Kenapa saya cakap kegemaran anak-anak saya sebabnya anak-anak saya memang penggemar cheese tegar. Salah satunya upside down oreo cheesecake ni la. Kalau saya buat kek yang berasaskan keju memang anak-anak saya berebut2 makan. Hehe. Kek ni dipanggil upside down atau ‘terbalik’ kerana ada susunan oreo di dasar kek dan apabila diterbalikkan kek ni nampak sangat cantik.

Continue reading “Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik”

Aiskrim Goreng Paling Senang Nak Buat

Assalamualaikum. Bertemu lagi kita di entri kali ini. Hari ini saya nak buat aiskrim goreng yang paling senang. Bukan sahaja senang tapi memang sedap untuk di makan. Rasa roti yang rangup di luar dan aiskrim yang sejuk di dalamnya memang sedap sangat, mesti tak cukup satulah kalau korang makan. Hehe. Korang boleh ajak anak-anak untuk belajar buat aiskrim goreng ni sebab sangat mudah untuk disediakan.

Continue reading “Aiskrim Goreng Paling Senang Nak Buat”