Carrot Cake (Kek Lobak Merah) tanpa mixer

Assalamualaikum. Entry untuk kali ni saya kongsikan resepi carrot cake yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat tanpa menggunakan mixer. Sebenarnya saya kurang minat dengan carrot cake ni tapi atas permintaan ramai, saya cuba buat. Masa cari resepi carrot cake ni, saya terjumpa resepi ni blog thesister. Apa yang membuatkan saya ingin mencuba resepi carrot cake ni ialah resepinya menggunakan nenas sebagai bahan tambahan untuk menyedapkan lagi rasa carrot cake ni. Pertama kali mencuba resepi ni, terus saya jadi minat dengan carrot cake. Ditambah pula dengan walnut, rasanya saya dah jadi peminat nombor satu carrot cake ni. Hehe.

Carrot Cake Continue reading “Carrot Cake (Kek Lobak Merah) tanpa mixer”

Sayur Campur Istimewa Bersama Santan

sayur campur istimewa bersama santan

Assalamualaikum.. Pagi raya di rumah mak mertua saya tak lengkap tanpa hidangan sayur campur istimewa bersama santan yang sedap ni. Setiap kali hari raya, sayur campur ni memang menjadi hidangan wajib yang dimakan bersama ketupat dan kuah kacang. Sayur campur ni istimewa sebab ia dimasak bersama santan. Dan yang lebih istimewa sebab ia dimasak oleh mak mertua. Kita ni tukang makan je. Haha.. Selalunya tolong potong sayur je. Yang selebihnya dia yang buat. Lain air tangan, lain rasanya nanti. Hehe.. Sambil-sambil tolong tu saya pun belajar la cara masak sayur yang super sedap ni. Rasanya mungkin ini cara orang jawa makan sebab mak mertua saya orang jawa. Pergi beraya rumah adik beradik dia pun ada hidangan sayur ni. Cuma bahan sayurannya lain-lain. Mungkin sayur ni pengganti kepada kuah lemak lontong. Mula-mula memang rasa pelik sebab di tempat saya iaitu di Pahang tak pernah makan sayur ni di pagi raya. Tapi bila dah selalu makan, rasa tak lengkap pulak pagi raya tanpa sayur yang best ni. Hehe.

Continue reading “Sayur Campur Istimewa Bersama Santan”