Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food

Assalamualaikum. Hotang atau tokkebi ni adalah salah satu korean street food yang popular selain corn dog. Sebenarnya tokkebi ni lebih kurang macam corn dog juga cuma bezanya ia disalut dengan kentang. Kentang ni boleh guna readymade french fries ataupun kentang biasa. Kalau nak guna kentang biasa rebus dahulu kentang sehingga separuh masak.

Continue reading “Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food”

Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch

Assalamualaikum. Kali ni saya kongsikan resepi puding roti butterscotch bersama sos butterscotch dengan taburan chocolate chip. Double rasa butterscotch yang menambah kesedapan hidangan pencuci mulut ni. Cara membuatnya lebih kurang sama seperti puding roti kastard biasa cuma saya menggunakan roti butterscotch dan saya gantikan 1 cawan susu segar dengan whipping cream supaya rasanya lebih lemak berkrim. Jika tiada whipping cream, boleh gunakan 2 cawan susu segar.

Continue reading “Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch”

Fudgy Brownies Paling Mantap

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat fudgy brownies yang paling sedap. Fudgy brownies ni sebenarnya lebih kurang sama macam brownies kedut yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Cuma untuk resepi kali ni ada kelainan sikit sebab ada tambahan coklat di dalam brownies ni untuk menjadikannya lebih sedap dan fudgy. Rasanya lebih chewy.

Continue reading “Fudgy Brownies Paling Mantap”

Kuah Yong Tau Foo Yang Sama Macam Pasar Malam

kuah yong tau foo

Assalamulaikum. Yong Tau Foo adalah salah satu makanan favorite saya kalau pergi ke pasar malam. Selalunya terdapat 2-3 peniaga yang menjual yong tau foo kalau kat pasar malam tempat saya duduk ni. Tapi macam biasa la harganya bukan murah. Hehe. So saya pun google la mencari macam mana cara untuk membuat kuah yong tau foo ni. Bahan-bahan untuk direbus tu boleh beli je kat pasaraya. Tinggal nak buat kuah je. Bila cari google tu macam-macam cara untuk membuat kuah yong tau foo ni. So hari ni saya kongsikan salah satu cara untuk membuat kuahnya yang paling sedap dan menyelerakan. Lepas ni boleh la selalu buat yong tau foo sendiri.

Continue reading “Kuah Yong Tau Foo Yang Sama Macam Pasar Malam”

Udang Butter Cereal Rangup Dan Menyelerakan

Assalamualaikum semua. Salam sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan resepi kegemaran kami iaitu udang butter cereal. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi udang butter yang dihidangkan bersama sarang telur. Secara asasnya, resepi ni hampir sama, cuma udang butter yang saya buat sebelum ni berkuah kerana ianya di masak dengan susu cair. Manakala udang butter cereal ni pula rasanya sangat rangup sebab udang di salut dengan gorengan nestum@cereal.

Continue reading “Udang Butter Cereal Rangup Dan Menyelerakan”

Tart Buah Mudah Dan Sedap | Fruit Tart

Assalamualaikum.. Hari ni saya akan kongsikan resepi tart buah. Dah lama dah saya buat tart buah ni. Mungkin ramai yang dah tengok video tart buah ni kat Youtube Channel kami. Cuma saya tak sempat nak update kat blog. Sekarang free sikit, boleh la update. Kalau ada yang belum tengok video tart buah ni, boleh tengok kat bawah ni. Kalau nak tengok banyak lagi resepi yang lain, boleh klik kat sini ataupun taip Buat Orang Lapo di Facebook atau Youtube. Jangan lupa subscribe YouTube kami tau.

Continue reading “Tart Buah Mudah Dan Sedap | Fruit Tart”