Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai semua. Apa khabar? Korang dah ada idea ke nak masak dessert apa hari ni? Kalau belum jom saya kongsikan resepi puding kastard jagung yang sangat mudah dan senang untuk disediakan dan rasanya pula sangat sedap, lemak berkrim dan disukai ramai! Hehe. Puding kastard jagung ni memang kegemaran saya dari dulu lagi. Resepi ni saya ambil dari blog thesisterscookingproject. Credit to her sebab masakan dia memang semuanya sedap. Korang boleh tengok blog atau Instagram dia untuk dapatkan lebih banyak resepi lain.

Continue reading “Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim”

Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Minggu lepas saya ada pergi kenduri kahwin di rumah jiran saya. Selepas makan menu utama iaitu nasi beriani yang memikat selera, saya dan anak lelaki saya makan pulak bubur pulut hitam yang dihidangkan di sudut pencuci mulut bersama-sama kuih muih lain. Sekali suap, eerrmmm.. sedap sungguh bubur pulut hitam tu sebab cukup manis dan terasa lemak santannya. Sampaikan saya rasa macam nak tambah lagi bubur tu tapi perut dah kenyang pulak. Hehe. Bubur ni sememangnya kegemaran saya dan anak lelaki saya.

Continue reading “Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi”

Durian Goreng Celup Tepung Rangup

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat durian goreng yang rangup. Mungkin ada yang tak pernah makan ataupun pelik bila dengar durian goreng. Tapi pertama kali mencuba, memang saya terus suka dengan rasa durian goreng ni. Rasanya lebih kurang macam cempedak goreng, rangup diluar, lembut di dalam. Kalau nak resepi cempedak goreng garing dan rangup boleh tengok di sini.

Continue reading “Durian Goreng Celup Tepung Rangup”

Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik

Assalamualaikum. Hari ni saya masak kek kegemaran anak-anak saya. Kenapa saya cakap kegemaran anak-anak saya sebabnya anak-anak saya memang penggemar cheese tegar. Salah satunya upside down oreo cheesecake ni la. Kalau saya buat kek yang berasaskan keju memang anak-anak saya berebut2 makan. Hehe. Kek ni dipanggil upside down atau ‘terbalik’ kerana ada susunan oreo di dasar kek dan apabila diterbalikkan kek ni nampak sangat cantik.

Continue reading “Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik”

Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food

Assalamualaikum. Hotang atau tokkebi ni adalah salah satu korean street food yang popular selain corn dog. Sebenarnya tokkebi ni lebih kurang macam corn dog juga cuma bezanya ia disalut dengan kentang. Kentang ni boleh guna readymade french fries ataupun kentang biasa. Kalau nak guna kentang biasa rebus dahulu kentang sehingga separuh masak.

Continue reading “Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food”

Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch

Assalamualaikum. Kali ni saya kongsikan resepi puding roti butterscotch bersama sos butterscotch dengan taburan chocolate chip. Double rasa butterscotch yang menambah kesedapan hidangan pencuci mulut ni. Cara membuatnya lebih kurang sama seperti puding roti kastard biasa cuma saya menggunakan roti butterscotch dan saya gantikan 1 cawan susu segar dengan whipping cream supaya rasanya lebih lemak berkrim. Jika tiada whipping cream, boleh gunakan 2 cawan susu segar.

Continue reading “Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch”

Fudgy Brownies Paling Mantap

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat fudgy brownies yang paling sedap. Fudgy brownies ni sebenarnya lebih kurang sama macam brownies kedut yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Cuma untuk resepi kali ni ada kelainan sikit sebab ada tambahan coklat di dalam brownies ni untuk menjadikannya lebih sedap dan fudgy. Rasanya lebih chewy.

Continue reading “Fudgy Brownies Paling Mantap”