Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Minggu lepas saya ada pergi kenduri kahwin di rumah jiran saya. Selepas makan menu utama iaitu nasi beriani yang memikat selera, saya dan anak lelaki saya makan pulak bubur pulut hitam yang dihidangkan di sudut pencuci mulut bersama-sama kuih muih lain. Sekali suap, eerrmmm.. sedap sungguh bubur pulut hitam tu sebab cukup manis dan terasa lemak santannya. Sampaikan saya rasa macam nak tambah lagi bubur tu tapi perut dah kenyang pulak. Hehe. Bubur ni sememangnya kegemaran saya dan anak lelaki saya.

Continue reading “Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi”

Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap

Assalamualaikum. Bersua kembali kita di entri kali ini. Hari ini saya nak masak kari sardin simple untuk hidangan makan tengahari kami sekeluarga. Saya percaya pasti setiap rumah mesti ada menyimpan stok sardinkan? Bagi saya sardin adalah lauk atau menu ’emergency’ ketika stok lauk dekat rumah dah habis atau jika ada tetamu yang tak di undang datang ke rumah. Sebab sardin ni senang dan cepat untuk di masak. Korang mesti setuju dengan sayakan? Hehe.

Continue reading “Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap”

Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food

Assalamualaikum. Hotang atau tokkebi ni adalah salah satu korean street food yang popular selain corn dog. Sebenarnya tokkebi ni lebih kurang macam corn dog juga cuma bezanya ia disalut dengan kentang. Kentang ni boleh guna readymade french fries ataupun kentang biasa. Kalau nak guna kentang biasa rebus dahulu kentang sehingga separuh masak.

Continue reading “Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food”

Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch

Assalamualaikum. Kali ni saya kongsikan resepi puding roti butterscotch bersama sos butterscotch dengan taburan chocolate chip. Double rasa butterscotch yang menambah kesedapan hidangan pencuci mulut ni. Cara membuatnya lebih kurang sama seperti puding roti kastard biasa cuma saya menggunakan roti butterscotch dan saya gantikan 1 cawan susu segar dengan whipping cream supaya rasanya lebih lemak berkrim. Jika tiada whipping cream, boleh gunakan 2 cawan susu segar.

Continue reading “Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch”

Fudgy Brownies Paling Mantap

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat fudgy brownies yang paling sedap. Fudgy brownies ni sebenarnya lebih kurang sama macam brownies kedut yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Cuma untuk resepi kali ni ada kelainan sikit sebab ada tambahan coklat di dalam brownies ni untuk menjadikannya lebih sedap dan fudgy. Rasanya lebih chewy.

Continue reading “Fudgy Brownies Paling Mantap”