Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)

Assalamualaikum. Hai semua. Korang pernah makan nasi goreng keju tak? Kalau tak pernah makan sama la macam saya. Saya pun belum pernah makan sebelum ni. Kisahnya, bulan lepas saya ada pergi ke sebuah restoran di Shah Alam. Saya pergi bersama family kakak saya. Bila sampai di restoran tu kami pun order la menu berlainan ikut selera masing-masing. Saya order yee mee kantonies style, kakak saya order mee hailam, suami saya pula order mee kari dan yang lain tu saya dah lupa pulak menu apa yang diaorang order. Hehe. Makanan yang kami order semuanya menu biasa dan yang pernah saya makan sebelum ni, cuma saya tertarik pada menu yang anak buah saya order iaitu nasi goreng keju.

Continue reading “Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)”

Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan resepi ayam masam manis. Selalunya saya gunakan ikan untuk resepi masam manis ni. Isi ikan dori atau isi ikan siakap antara ikan yang sesuai dan sedap untuk di buat resepi masam manis. Tapi kali ini saya nak gunakan ayam pula sebab anak-anak saya lebih menggemari ayam berbanding ikan.

Continue reading “Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)”

Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai semua. Apa khabar? Korang dah ada idea ke nak masak dessert apa hari ni? Kalau belum jom saya kongsikan resepi puding kastard jagung yang sangat mudah dan senang untuk disediakan dan rasanya pula sangat sedap, lemak berkrim dan disukai ramai! Hehe. Puding kastard jagung ni memang kegemaran saya dari dulu lagi. Resepi ni saya ambil dari blog thesisterscookingproject. Credit to her sebab masakan dia memang semuanya sedap. Korang boleh tengok blog atau Instagram dia untuk dapatkan lebih banyak resepi lain.

Continue reading “Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim”

Jejari Kentang Cheese Resepi Viral

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Bertemu lagi kita di entri kali ini. Hari ni saya nak kongsikan salah satu resepi viral di media social iaitu jejari kentang. Resepi ni sangat mudah dan senang untuk di sediakan. Boleh ajak anak-anak buat dan tolong bentukkan jejari kentang ni sama-sama untuk isi masa lapang mereka. Saya pasti anak-anak mesti suka. Hehe.

Continue reading “Jejari Kentang Cheese Resepi Viral”

Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Minggu lepas saya ada pergi kenduri kahwin di rumah jiran saya. Selepas makan menu utama iaitu nasi beriani yang memikat selera, saya dan anak lelaki saya makan pulak bubur pulut hitam yang dihidangkan di sudut pencuci mulut bersama-sama kuih muih lain. Sekali suap, eerrmmm.. sedap sungguh bubur pulut hitam tu sebab cukup manis dan terasa lemak santannya. Sampaikan saya rasa macam nak tambah lagi bubur tu tapi perut dah kenyang pulak. Hehe. Bubur ni sememangnya kegemaran saya dan anak lelaki saya.

Continue reading “Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi”

Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap

Assalamualaikum. Bersua kembali kita di entri kali ini. Hari ini saya nak masak kari sardin simple untuk hidangan makan tengahari kami sekeluarga. Saya percaya pasti setiap rumah mesti ada menyimpan stok sardinkan? Bagi saya sardin adalah lauk atau menu ’emergency’ ketika stok lauk dekat rumah dah habis atau jika ada tetamu yang tak di undang datang ke rumah. Sebab sardin ni senang dan cepat untuk di masak. Korang mesti setuju dengan sayakan? Hehe.

Continue reading “Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap”