Puding Roti Epal

puding roti epal

Assalamualaikum..

Hari tu saya ada tengok 1 rancangan masakan kat TV pasal bakar membakar. Ada 1 episod tu dorang buat puding roti tapi bukan puding roti biasa. Puding roti dorang buat special sikit sebab ada tambah epal. So saya pun try la buat sebab bahan-bahan dia mudah je. Cuma tambah epal yang akan menyedapkan lagi puding roti ni. Kalau korang dah boring makan puding roti biasa tu boleh try puding ni pulak. Continue reading “Puding Roti Epal”

Masak Tempoyak Ikan Kembung

masak tempoyak ikan kembung

Assalamualaikum..

Kali ni kita belajar masak masakan Pahang pulak. Masak tempoyak/gulai tempoyak ni antara hidangan yang mudah dan cepat untuk disediakan. Gulai tempoyak lebih sinonim dengan ikan patin kalau kat daerah Temerloh. Kalau nak makan gulai tempoyak ikan patin kat Temerloh jangan tersalah pilih kedai. Ada ikan patin yang murah. Ada yang mahal. Lebih baik tanya dulu sebelum makan. Continue reading “Masak Tempoyak Ikan Kembung”

Muffin Pisang Chocolate Chip Mudah dan Sedap

Assalamualaikum.. Hidangan untuk minum petang kami sekeluarga hari ni muffin pisang chocolate chip. Selalu buat muffin pisang kosong je. Kali ni saya buat muffin pisang yang ditambah dengan coklat chip dan badam. Lebih sedap rasanya. Pisang emas@montel yang selalu orang gunakan untuk buat muffin/kek pisang. Tapi sebab pisang emas tak ada, saya gunakan pisang berangan. Pun sedap jugak guna pisang berangan. Continue reading “Muffin Pisang Chocolate Chip Mudah dan Sedap”

Telur Bistik Simple Sedap Macam Kat Restoran

Assalamualaikum. Hari Lunch menu simple je. Telur bistik dengan ayam goreng kunyit. Kalau dah buat telur bistik ni rasanya tak perlu lauk lain pun takpe. Dah cukup lengkap telur, ayam, sayur semua dalam tu. Senang kerja kat dapur. Hehe. Makan dengan nasi panas. Sedap! Tapi sebab ade lebih lagi sikit isi ayam tadi tambah la menu ayam goreng kunyit. ?

telur bistik

Continue reading “Telur Bistik Simple Sedap Macam Kat Restoran”