Cheese Cake menggunakan Rice Cooker

Assalamualaikum. Resepi cheesecake menggunakan rice cooker yang saya nak kongsikan kali ni sangat mudah, lembut dan gebu. Yang paling best resepi ni tidak menggunakan oven. Sangat sesuai untuk sesiapa yang tidak mempunyai oven. Boleh masak kek yang sedap ni dengan hanya menggunakan rice cooker. Saya sendiri pun baru pertama kali cuba memasak kek dengan menggunakan rice cooker ni. Alhamdulillah kek ni menjadi dengan sangat cantik. Terasa kegebuannya dan juga sangat moist. Continue reading “Cheese Cake menggunakan Rice Cooker”

Mac & Cheese (Makaroni dan Keju)

Assalamualaikum. Menu hari ni western pulak atas permintaan salah seorang follower Buat Orang Lapo di Facebook. Kepada peminat cheese wajib cuba resepi ni. Boleh jugak buat untuk anak-anak sebab tak pedas. Kalau anak-anak dah jemu makan nasi, boleh cuba bagi makan mac & cheese (Macaroni and Cheese) ni. Sedap tau. Anak-anak saya memang suka sangat mac & cheese ni. Kalau pergi restoran yang ada menu ni, mesti order untuk dorang. Lagi pun cheese ni boleh menambah berat badan dorang. Biasa la budak-budak kejap nak makan, kejap tak nak makan. Bila tak sihat pulak mula la selera pun kurang yang menyebabkan berat badan pun turunkan. So boleh la cuba bagi cheese sebagai salah satu menu untuk menaikkan berat badan dorang.

Continue reading “Mac & Cheese (Makaroni dan Keju)”

Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah

Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsikan resepi kek pisang gebu yang sangat senang dan confirm jadi punya. Hehe. Selalunya kek pisang ni susah sikit nak jadi. Bergantung pada jenis pisang yang kita guna. Tak semua jenis pisang sesuai untuk buat kek. Kalau salah jenis pisang dan salah cara buatnya kek pisang ni selalu jadi mampat. Tapi resepi yang ni senang sangat dan insya Allah jadi gebu dan lembut.

Continue reading “Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah”