Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan

agar-agar laici

Assalamualaikum. Agar-agar laici yang sedap dan menyegarkan sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut untuk tetamu atau untuk makan sendiri. Lebih sedap jika dimakan semasa sejuk. Cara nak buat resepi ni memang senang sangat. Sama seperti agar-agar yang lain. Cuma dengan tambahan laici, agar-agar ni jadi lebih sedap dan menyelerakan. Boleh tengok video yang kami sediakan kat bawah ni dan jangan lupa subscribe YouTube Channel kami untuk lebih banyak resepi yang terbaru dan best.

Continue reading “Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan”

Churros 

Assalamualaikum.. Churros adalah sejenis pastri atau kudapan yang dikatakan berasal dari Sepanyol. Bentuk churros ni seakan-akan cakoi tapi rasanya lebih kepada rasa cream puff. Cara penyediaannya juga lebih kurang macam cream puff. Cuma churros ni digoreng di dalam minyak yang banyak manakala cream puff dibakar di dalam oven. Churros ni sangat lembut di dalamnya dan rangup di luar. Sangat sesuai untuk hidangan minum petang atau sambil bersantai-santai. Continue reading “Churros “

Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)

Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)

Assalamualaikum.. Puding karamel ni antara dessert kegemaran saya terutamanya di bulan puasa. Masa duduk di rumah lama dulu ada sorang penjual puding karamel yang sangat sedap di bazar Ramadhan. Dalam seminggu, 3-4 kali jugakla saya beli puding dia. Hehe.. Selain puding karamel, dia ada jugak jual macam-macam puding buah-buahan. Semuanya sedap-sedap. Rindu pulak nak duduk balik kat rumah lama. Heheh.. Kat area rumah baru ni dah tak ada bazar yang meriah, besar dan panjang macam kat rumah lama dulu. Huhu.. Dah tak dapat merasa puding sedap lagi. Kebanyakkan orang jual puding karamel ni selalunya puding yang menggunakan telur. So kali ni saya nak share resepi puding karamel tanpa telur pulak (eggless caramel pudding). Pada sesiapa yang alergik telur ataupun tak suka rasa telur dalam puding, boleh try resepi ni. Confirm tak menyesal. Silap-silap hari-hari repeat buat puding karamel tanpa telur ni. Haha..

Continue reading “Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)”

Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah

Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsikan resepi kek pisang gebu yang sangat senang dan confirm jadi punya. Hehe. Selalunya kek pisang ni susah sikit nak jadi. Bergantung pada jenis pisang yang kita guna. Tak semua jenis pisang sesuai untuk buat kek. Kalau salah jenis pisang dan salah cara buatnya kek pisang ni selalu jadi mampat. Tapi resepi yang ni senang sangat dan insya Allah jadi gebu dan lembut.

Continue reading “Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah”