Daging Masak Hitam Terangkat Sedapnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dalam entry kali ini saya nak kongsikan resepi yang berasaskan daging iaitu daging masak hitam yang saya jamin sangat sedap rasanya. Hehe. Sebagai surirumah mesti kadang-kadang buntu nak masak apa untuk hidangan setiap harikan? Sama la macam saya hari-hari fikir idea apa untuk memasak. Hehe. Bosan jugakan kalau asyik masak resepi yang sama. So, saya pun cuba la resepi ni.

Continue reading “Daging Masak Hitam Terangkat Sedapnya”

Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)

Assalamualaikum. Hai semua. Korang pernah makan nasi goreng keju tak? Kalau tak pernah makan sama la macam saya. Saya pun belum pernah makan sebelum ni. Kisahnya, bulan lepas saya ada pergi ke sebuah restoran di Shah Alam. Saya pergi bersama family kakak saya. Bila sampai di restoran tu kami pun order la menu berlainan ikut selera masing-masing. Saya order yee mee kantonies style, kakak saya order mee hailam, suami saya pula order mee kari dan yang lain tu saya dah lupa pulak menu apa yang diaorang order. Hehe. Makanan yang kami order semuanya menu biasa dan yang pernah saya makan sebelum ni, cuma saya tertarik pada menu yang anak buah saya order iaitu nasi goreng keju.

Continue reading “Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)”

Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan resepi ayam masam manis. Selalunya saya gunakan ikan untuk resepi masam manis ni. Isi ikan dori atau isi ikan siakap antara ikan yang sesuai dan sedap untuk di buat resepi masam manis. Tapi kali ini saya nak gunakan ayam pula sebab anak-anak saya lebih menggemari ayam berbanding ikan.

Continue reading “Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)”

Cheese Butter Garlic Bread Pasti Terangkat

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Bertemu lagi kita dalam entri kali ini dengan resepi cheese butter garlic bread. Cuti sekolah dah berakhir. Bila bukak sekolah je mesti la ibu-ibu semua sibuk dengan anak-anak yang nak masuk sekolah. Mana nak sediakan pakaian sekolah, beg sekolah, nak susun buku sekolah, nak balut buku dan bermacam-macam lagi kerja yang perlu dibuat dan disediakan untuk anak-anak. Sampai kadang-kadang rasa tak cukup tangan nak buat semuakan? Hehe. Macam tu la jugak saya yang ada 3 orang anak yang bersekolah. Sibuk sentiasa dari pagi sampai la ke malam. Hehe.

Continue reading “Cheese Butter Garlic Bread Pasti Terangkat”

Kebab Daging Homemade Buat Ikut Selera

Assalamualaikum. Hai semua. Apa khabar semua hari ini? Korang suka makan kebab tak? Saya sekeluarga memang suka makan kebab. Lebih-lebih lagi anak sulung saya. Kalau pergi ke pasar malam memang dia akan cari dan beli kebab dahulu dari makanan yang lain. Tambahan pula, ada satu gerai di pasar malam tu menjual kebab yang sangat sedap. Memang ramai orang yang membeli kebab dekat gerai tu, kadang-kadang sampai beratur panjang. Hehe.

Continue reading “Kebab Daging Homemade Buat Ikut Selera”