Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue”

Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple

nasi lemak

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat nasi lemak sambal udang menggunakan sambal kokomo yang sangat sedap. Nasi lemak yang saya buat ni senang je tanpa memerlukan banyak bahan. Sambal udang ni pun sangat simple sebab saya menggunakan sambal segera kokomo. Kat bawah ni saya ada sediakan video cara membuat nasi lemak dan sambal udang. Jom kita tengok dulu sebelum nak masak tu.

Continue reading “Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple”

Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan

agar-agar laici

Assalamualaikum. Agar-agar laici yang sedap dan menyegarkan sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut untuk tetamu atau untuk makan sendiri. Lebih sedap jika dimakan semasa sejuk. Cara nak buat resepi ni memang senang sangat. Sama seperti agar-agar yang lain. Cuma dengan tambahan laici, agar-agar ni jadi lebih sedap dan menyelerakan. Boleh tengok video yang kami sediakan kat bawah ni dan jangan lupa subscribe YouTube Channel kami untuk lebih banyak resepi yang terbaru dan best.

Continue reading “Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan”

Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)

Assalamualaikum. Semasa bulan puasa ni, agar-agar adalah antara menu pencuci mulut yang paling senang disediakan sebagai menu berbuka dan juga sedap. Kali ni saya akan kongsikan resepi agar-agar roti mudah yang sedap dan sangat lembut teksturnya. Agar-agar roti ni juga dikenali dengan nama puding roti. Tapi sebab tak nak keliru dengan resepi puding roti yang jenis bakar tu, saya letak nama dia agar-agar roti. Kalau nak resepi puding roti bakar@kukus, boleh rujuk kat sini.

Continue reading “Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)”

Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)

Assalamualaikum.. Rasanya kek coklat lembap atau moist chocolate cake ni antara kek yang paling digemari orang ramai. Ada banyak juga resepi kek yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Tapi rupanya kek coklat lembap kukus ni tak pernah lagi saya kongsikan resepinya. Hehe. Baru sekarang teringat nak kongsikan resepinya bila ramai yang menanyakan pasal kek coklat yang boleh dikukus.

Continue reading “Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)”

Tart Buah Mudah Dan Sedap | Fruit Tart

Assalamualaikum.. Hari ni saya akan kongsikan resepi tart buah. Dah lama dah saya buat tart buah ni. Mungkin ramai yang dah tengok video tart buah ni kat Youtube Channel kami. Cuma saya tak sempat nak update kat blog. Sekarang free sikit, boleh la update. Kalau ada yang belum tengok video tart buah ni, boleh tengok kat bawah ni. Kalau nak tengok banyak lagi resepi yang lain, boleh klik kat sini ataupun taip Buat Orang Lapo di Facebook atau Youtube. Jangan lupa subscribe YouTube kami tau.

Continue reading “Tart Buah Mudah Dan Sedap | Fruit Tart”