Kek Span Oreo Lembut dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut dan Tips Membuat Meringue”

Fruits Pastry Cake Viral | Kek Pastry Buah Viral

Assalamualaikum. Sejak dua menjak ni fruits pastry cake menjadi resepi viral di laman sosial. Sana sini orang upload gambar dan bercerita pasal fruits pastry cake di Facebook dan juga Instagram. Bila ramai yang request resepi ni, saya pun cuba buat untuk memenuhi permintaan ramai. Actually fruits pastry cake ni dah lama wujud tapi baru-baru ni ia menjadi resepi yang tular di media sosial. Saya sendiri tak pasti macam mana kek ni boleh menjadi sebutan orang ramai. Hehe. Tapi tak kisah la sebab apa pun. Yang penting fruits pastry cake memang sedap.

fruits pastry cake Continue reading “Fruits Pastry Cake Viral | Kek Pastry Buah Viral”

Victoria Sandwich Cake Lembut dan Mudah Disediakan

Assalamualaikum.. Hari tu masa tengah membelek-belek phone sambil google macam-macam, saya terjumpa satu resepi yang nampak sangat menyelerakan iaitu resepi victoria sandwich cake. Victoria sandwich cake juga dikenali sebagai Victoria Sandwich atau Victoria Cake, yang diberi nama sempena Ratu Victoria, kerana Ratu Victoria ni suka makan kek span semasa minum petang. Victoria sandwich cake ni disediakan bersama lapisan jem strawberi atau rasberi dan juga lapisan whipped cream ataupun vanila cream di tengahnya. Lapisan cream dan jem ditengah kek ni seakan-akan sandwich. Mungkin sebab ni la kek ni diberi nama victoria sandwich cake.

victoria sandwich cake

Continue reading “Victoria Sandwich Cake Lembut dan Mudah Disediakan”