Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi chicken tortilla wraps yang sangat senang dan sedap dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa. Bila buat tortilla wraps sendiri, boleh letak pelbagai bahan ikut selera masing-masing. Resepi yang saya kongsikan ini adalah resepi yang amat mudah dan paling penting tentunya sedap dan mengenyangkan.

chicken tortilla wraps

Continue reading “Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah”

Popiah Carbonara Cheese

Popiah Carbonara Cheese

Assalamualaikum..Selamat berpuasa semua. Dah masuk minggu terakhir bulan puasa tahun ni, korang dah ready ke semua baju raya dan kuih muih untuk raya nanti? Sambil-sambil buat persiapan raya tu jom la kita bersama-sama meningkatkan dan memperbanyakkan amal ibadat kita supaya puasa kita lebih berkat. Dalam 10 malam terakhir Ramadan ni jom kita amalkan bacaan doa ni: “Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu anni”. Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf dan senang memaafkan. Maka, maafkanlah kesalahanku. Semoga kita semua mendapat keberkatan malam Lailatulqadar. Sambil-sambil baca doa tu jom tengok resepi popiah carbonara cheese ni. Hehe. Continue reading “Popiah Carbonara Cheese”

Roti Gulung Kari Ayam Yeo’s

Roti Gulung Kari Ayam Yeo's

Assalamualaikum.. Ramadan datang lagi, tentu ibu-ibu atau yang bujang pening kepala nak masak apa yang mudah kan? Balik kerja, kena hadap jalan sesak dan menyebabkan kekangan untuk menyediakan juadah yang berbaloi untuk dimakan buat berbuka. Pastinya kita semua memerlukan makanan yang sedap dan paling penting sihat. Jadi untuk memastikan kita semua mendapat yang #terbaikramadan , jom cuba resepi mudah dengan hanya tiga hingga empat langkah sahaja. Resepi mudah yang saya nak kongsikan hari ni ialah resepi roti gulung kari ayam Yeo’s yang rangup. Continue reading “Roti Gulung Kari Ayam Yeo’s”

Nasi Arab Barokah Kitchen mudah dan cepat untuk disediakan

Nasi Arab Barokah Kitchen

Assalamualaikum. Baru-baru ni ada sebuah restoran nasi arab yang baru bukak berdekatan kawasan rumah saya. Disebabkan restoran tu nampak cantik dan besar, saya dan family semua cuba merasa nasi arab kat kedai tersebut. Dengan harapan nasi arab kat situ sedap la. Hehe.. 1st time try nasi arab kambing dan nasi arab ayam kat situ memang sedap. Dagingnya sangat lembut. Continue reading “Nasi Arab Barokah Kitchen mudah dan cepat untuk disediakan”

Nasi Tomato Mudah

nasi tomato

Assalamualaikum.. Hari ni jom kita belajar cara-cara buat nasi tomato pulak. Nasi tomato ni salah satu nasi kegemaran anak saya sebab nasi ni ada warna. Haha.. Selalunya dia memang suka makan nasi ni semata je tanpa lauk dan kuah sebab nasi ni dah ada rasa. Nampak macam kesian makan nasi saja tapi tu la favorite dia. Hehe.. Disebabkan nasi-nasi yang berperisa macam ni memang kesukaan anak-anak, saya cuba la belajar buat nasi tomato ni. So sekarang bila dan pandai sikit saya share pulak resepinya kat korang semua. Resepi ni saya ambil daripada buku masakan. Simple je sebenarnya nak buat nasi tomato ni. Bahan pun tak susah nak cari.

Continue reading “Nasi Tomato Mudah”

Chicken Parmigiana

chicken parmigiana

Assalamualaikum… Minggu lepas saya dan family pergi makan di Secret Recipe. Suami saya order menu chicken parmigiana. Katanya pernah makan sebelum ni memang sedap. Then dia suruh saya cuba rasa. Rasa sekali memang sedap sangat chicken parmigiana ni rupanya. Rugi saya tak pernah makan sebelum ni. Haha.. Sebab saya ni selalu takut nak cuba menu baru kalau pergi mana-mana. Takut tak sedap nanti rugi bayar mahal-mahal. Haha.. Mesti order yang sama je setiap kali makan kat luar. So lepas try menu baru yang sedap macam ni saya rasa saya patut cuba order makanan yang lain-lain la kot kalau makan kat luar. Continue reading “Chicken Parmigiana”

Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) 

ayam madu bbq

Assalamualaikum… Jom try buat honey bbq chicken pulak hari ni atau dalam bahasa melayu dia ayam madu bbq. Hehe.. Ni pertama kali saya buat ayam madu bbq ni. Sedap sangat hingga menjilat jari. Boleh kalah chicken wing kat domino's dan Pizza Hut tu kot. Haha. Resepi pun simple je. Mana yang dah ada anak tu, bolehla ajak dorang sekali buat ni. Mesti dorang seronok main masak-masak. Untung-untung dah besar nanti pandai masak boleh buka restoran. Hehe.. Atau pun sekurang-kurangnya boleh menyenangkan mak kat dapur nanti bila anak-anak semua dah pandai masak. Boleh la start belajar dengan menu-menu yang simple macam ni.

Continue reading “Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) “

Ayam Panggang Sos Carbonara

ayam panggang sos carbonara

Assalamualaikum… Hi semua.. pernah dengar @ makan ayam panggang dengan sos carbonara tak? Resepi ni sangat ringkas dan sedap sebab cuma perlu bakar ayam dan buat sos daripada sos carbonara segera. Hehe.. Dah lama saya jumpa resepi ni di Facebook dan dah beberapa kali jugak saya masak ni. Cuma baru sekarang berkesempatan nak update di blog dan buat video. Kalau tak silap resepi ni daripada lina pg. Thanks to her for this awesome recipe.? Tapi saya ada ubah sikit resepinya daripada yang asal ikut citarasa sendiri dan bahan yang ada kat rumah. Hehe.

Continue reading “Ayam Panggang Sos Carbonara”