Fettuccine Carbonara Prego Simple 

fettuccine carbonara prego

Assalamualaikum.. Hi semua.. Entry kali ni saya kongsikan pula menu favourite anak-anak saya iaitu fettuccine carbonara prego simple. Resepi ni memang sangat simple dan cepat untuk dimasak sebab saya menggunakan sos carbonara prego. Hehe. Cuma saya tambah sedikit bahan lain untuk jadikan carbonara ni lebih sedap dan menyelerakan. Actually, carbonara ni jadi favourite anak-anak sebab rasa yang berlemak dan yang penting tak ada rasa pedas. Tapi untuk mak ayah makan, boleh juga taburkan chili flakes masa nak makan atau tambahkan serbuk cili ke dalam sos carbonara ni. Maklumlah perut orang Malaysia ni mana boleh lari daripada makanan pedaskan.. Hehe.

Continue reading “Fettuccine Carbonara Prego Simple “

Mac & Cheese (Makaroni dan Keju)

Assalamualaikum. Menu hari ni western pulak atas permintaan salah seorang follower Buat Orang Lapo di Facebook. Kepada peminat cheese wajib cuba resepi ni. Boleh jugak buat untuk anak-anak sebab tak pedas. Kalau anak-anak dah jemu makan nasi, boleh cuba bagi makan mac & cheese (Macaroni and Cheese) ni. Sedap tau. Anak-anak saya memang suka sangat mac & cheese ni. Kalau pergi restoran yang ada menu ni, mesti order untuk dorang. Lagi pun cheese ni boleh menambah berat badan dorang. Biasa la budak-budak kejap nak makan, kejap tak nak makan. Bila tak sihat pulak mula la selera pun kurang yang menyebabkan berat badan pun turunkan. So boleh la cuba bagi cheese sebagai salah satu menu untuk menaikkan berat badan dorang.

Continue reading “Mac & Cheese (Makaroni dan Keju)”

Aglio Olio bersama Udang 

Assalamualaikum. Aglio olio ni adalah pasta tradisional Italy yang bermaksud bawang putih dan minyak. Jadi dua bahan ni adalah bahan wajib untuk membuat aglio olio. Jangan skip pulak ye. Nanti tak jadi aglio olio. Hehe. Ada jugak beberapa penambahan bahan lain seperti cili dan daun parsli untuk menambah kesedapan aglio olio ni. Tapi resepi yang saya kongsikan ni tak tradisional sangat la sebab ada tambah lagi bahan yang lain. Hehe.. Continue reading “Aglio Olio bersama Udang “