Pizza Kentang Mudah Menggunakan Roti Paratha

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Bertemu lagi kita di entri kali ini. Kisahnya pada minggu lepas adik-adik serta anak-anak buah saya datang ke rumah untuk menziarah. Bila dah ramai-ramai tu biasalah mesti nak sediakan hidangan untuk dijamu pada merekakan. So, saya pun masak la pizza kentang beserta sosnya untuk mereka. Resepi ini bukan sahaja senang dan mudah untuk disediakan malahan rasanya pun sangat sedap. Memang berselera betul diaorang makan sehingga habis semua pizza kentang yang saya buat. Hehehe.

Continue reading “Pizza Kentang Mudah Menggunakan Roti Paratha”

Bubur Jagung Paling Simple Yang Sedap

Assalamualaikum. Bersua lagi kita dalam entry kali ini. Masih terbayang lagi di minda saya semasa saya kecil emak saya ada menanam jagung di kampung. Luas juga kebun jagung yang emak saya usahakan, memang puas la kami makan jagung ketika itu. Kalau kami adik beradik nak makan jagung bakar emak saya akan kutip jagung di kebun dan terus bakar menggunakan dapur arang yang ada di kebun dan kami akan berkelah dalam kebun sambil menikmati jagung bakar yang di sapu dengan sedikit marjerin. Kalau bukan jagung bakar, mesti la bubur jagung jadi favorite kami. Errrmmm… memang sedap sangat, fresh dan manis je rasa jagung tu. Hehe. Memang seronok kalau ingat kisah waktu kecil-kecil dahulu.

Continue reading “Bubur Jagung Paling Simple Yang Sedap”

Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)

Assalamualaikum. Hai semua. Korang pernah makan nasi goreng keju tak? Kalau tak pernah makan sama la macam saya. Saya pun belum pernah makan sebelum ni. Kisahnya, bulan lepas saya ada pergi ke sebuah restoran di Shah Alam. Saya pergi bersama family kakak saya. Bila sampai di restoran tu kami pun order la menu berlainan ikut selera masing-masing. Saya order yee mee kantonies style, kakak saya order mee hailam, suami saya pula order mee kari dan yang lain tu saya dah lupa pulak menu apa yang diaorang order. Hehe. Makanan yang kami order semuanya menu biasa dan yang pernah saya makan sebelum ni, cuma saya tertarik pada menu yang anak buah saya order iaitu nasi goreng keju.

Continue reading “Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)”