Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple

nasi lemak

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat nasi lemak sambal udang menggunakan sambal kokomo yang sangat sedap. Nasi lemak yang saya buat ni senang je tanpa memerlukan banyak bahan. Sambal udang ni pun sangat simple sebab saya menggunakan sambal segera kokomo. Kat bawah ni saya ada sediakan video cara membuat nasi lemak dan sambal udang. Jom kita tengok dulu sebelum nak masak tu.

Continue reading “Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple”

Ayam Mentega Telur Masin Paling Sedap

Assalamualaikum. Hari-hari nak fikir pasal masak ni penat jugak. Bukan penat apa, tapi penat sebab selalunya takde idea nak masak apa. Bila dah ada idea menu, bahan pulak yang takda. Haha. Saya rasa mesti ramai yang mengalami masalah macam saya ni kan? Terutamanya geng-geng suri rumah yang hari-hari kena fikir menu masakan untuk keluarga. Hehe. Tapi hari ni saya nak cuba resepi baru iaitu ayam mentega telur masin a.k.a salted eggs butter chicken. Saya tak pernah lagi masak ni. So baru la untuk saya. Hehe. 

Continue reading “Ayam Mentega Telur Masin Paling Sedap”

Tauhu Bergedil Viral (Kentang Digoreng)

Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsikan resepi tauhu bergedil yang pernah viral di media sosial. Baru sekarang saya nak mencubanya sebab sebenarnya saya tak suka makan tauhu. Hehe. Tapi atas permintaan ramai, saya cuba buat. Bila dah makan, baru tahu rupanya sedap juga rasa tauhu bergedil ni. Mungkin sebab isi tauhu tu dah dikorek dan digantikan dengan bergedil. Jadi dah tak ada rasa tauhu sangat.

tauhu bergedil Continue reading “Tauhu Bergedil Viral (Kentang Digoreng)”

Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu

Assalamualaikum. Entry kali ini saya kongsikan resepi kuih traditional apam puteri ayu yang telah dimodenkan iaitu kuih puteri ayu cheese. Kuih ni juga dikenali dengan nama apam seri ayu. Resepi ini pernah viral di media sosial sebelum ni. Nampak menarik dan sedap. Jadi saya kongsikan cara membuat kuih puteri ayu cheese ni. Kuih ni sama seperti kuih puteri traditional cuma kepala atasnya digantikan dengan adunan cream cheese yang lemak berkrim. Yang pasti resepi yang saya kongsikan ni memang dijamin lembut seharian walaupun disimpan semalaman.

puteri ayu cheese Continue reading “Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu”

Sup Bebola bersama Mee Tanpa Goreng Cintan

sup bebola bersama mee Cintan tanpa goreng

Assalamualaikum.. Ramadan datang lagi, tentu ibu-ibu atau yang bujang pening kepala nak masak apa yang mudah kan? Balik kerja, kena hadap jalan sesak dan menyebabkan kekangan untuk menyediakan juadah yang berbaloi untuk dimakan buat berbuka. Pastinya kita semua memerlukan makanan yang sedap dan paling penting sihat. Jadi untuk memastikan kita semua mendapat yang #terbaikramadan , jom cuba resepi mudah dengan hanya tiga hingga empat langkah sahaja. Bila sesekali nak tukar selera untuk berbuka, saya menyediakan menu ringkas ni iaitu sup bebola bersama mee Cintan tanpa goreng.

Continue reading “Sup Bebola bersama Mee Tanpa Goreng Cintan”

Mee Goreng Basah Sedap dan Mudah 

mee goreng basah

Assalamualaikum. Entry ni saya nak kongsi resepi mee goreng sedap dan mudah untuk disediakan. Rasanya lebih sedap daripada mee goreng yang ada kat kedai. Kalau tak percaya, kena la cuba dulu. Hehe. Mee goreng basah ni antara menu yang selalu saya buat bila malas masak nasi dan lauk. Kadang-kadang tu boring jugak bila asyik makan nasikan. Sesekali tukar selera la pulak. Lagipun masak mee maam ni lebih senang dan cepat sebab masak 1 je. Tak perlu masak berjenis-jenis lauk. Continue reading “Mee Goreng Basah Sedap dan Mudah “

Sayur Campur Istimewa Bersama Santan

sayur campur istimewa bersama santan

Assalamualaikum.. Pagi raya di rumah mak mertua saya tak lengkap tanpa hidangan sayur campur istimewa bersama santan yang sedap ni. Setiap kali hari raya, sayur campur ni memang menjadi hidangan wajib yang dimakan bersama ketupat dan kuah kacang. Sayur campur ni istimewa sebab ia dimasak bersama santan. Dan yang lebih istimewa sebab ia dimasak oleh mak mertua. Kita ni tukang makan je. Haha.. Selalunya tolong potong sayur je. Yang selebihnya dia yang buat. Lain air tangan, lain rasanya nanti. Hehe.. Sambil-sambil tolong tu saya pun belajar la cara masak sayur yang super sedap ni. Rasanya mungkin ini cara orang jawa makan sebab mak mertua saya orang jawa. Pergi beraya rumah adik beradik dia pun ada hidangan sayur ni. Cuma bahan sayurannya lain-lain. Mungkin sayur ni pengganti kepada kuah lemak lontong. Mula-mula memang rasa pelik sebab di tempat saya iaitu di Pahang tak pernah makan sayur ni di pagi raya. Tapi bila dah selalu makan, rasa tak lengkap pulak pagi raya tanpa sayur yang best ni. Hehe.

Continue reading “Sayur Campur Istimewa Bersama Santan”