Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai semua. Apa khabar? Korang dah ada idea ke nak masak dessert apa hari ni? Kalau belum jom saya kongsikan resepi puding kastard jagung yang sangat mudah dan senang untuk disediakan dan rasanya pula sangat sedap, lemak berkrim dan disukai ramai! Hehe. Puding kastard jagung ni memang kegemaran saya dari dulu lagi. Resepi ni saya ambil dari blog thesisterscookingproject. Credit to her sebab masakan dia memang semuanya sedap. Korang boleh tengok blog atau Instagram dia untuk dapatkan lebih banyak resepi lain.

Continue reading “Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim”

Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Minggu lepas saya ada pergi kenduri kahwin di rumah jiran saya. Selepas makan menu utama iaitu nasi beriani yang memikat selera, saya dan anak lelaki saya makan pulak bubur pulut hitam yang dihidangkan di sudut pencuci mulut bersama-sama kuih muih lain. Sekali suap, eerrmmm.. sedap sungguh bubur pulut hitam tu sebab cukup manis dan terasa lemak santannya. Sampaikan saya rasa macam nak tambah lagi bubur tu tapi perut dah kenyang pulak. Hehe. Bubur ni sememangnya kegemaran saya dan anak lelaki saya.

Continue reading “Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi”

Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik

Assalamualaikum. Hari ni saya masak kek kegemaran anak-anak saya. Kenapa saya cakap kegemaran anak-anak saya sebabnya anak-anak saya memang penggemar cheese tegar. Salah satunya upside down oreo cheesecake ni la. Kalau saya buat kek yang berasaskan keju memang anak-anak saya berebut2 makan. Hehe. Kek ni dipanggil upside down atau ‘terbalik’ kerana ada susunan oreo di dasar kek dan apabila diterbalikkan kek ni nampak sangat cantik.

Continue reading “Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik”