Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food

Assalamualaikum. Hotang atau tokkebi ni adalah salah satu korean street food yang popular selain corn dog. Sebenarnya tokkebi ni lebih kurang macam corn dog juga cuma bezanya ia disalut dengan kentang. Kentang ni boleh guna readymade french fries ataupun kentang biasa. Kalau nak guna kentang biasa rebus dahulu kentang sehingga separuh masak.

Continue reading “Hotang |Hotdog Dan Kentang|Tokkebi Korean Food”

Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch

Assalamualaikum. Kali ni saya kongsikan resepi puding roti butterscotch bersama sos butterscotch dengan taburan chocolate chip. Double rasa butterscotch yang menambah kesedapan hidangan pencuci mulut ni. Cara membuatnya lebih kurang sama seperti puding roti kastard biasa cuma saya menggunakan roti butterscotch dan saya gantikan 1 cawan susu segar dengan whipping cream supaya rasanya lebih lemak berkrim. Jika tiada whipping cream, boleh gunakan 2 cawan susu segar.

Continue reading “Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch”

Fudgy Brownies Paling Mantap

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat fudgy brownies yang paling sedap. Fudgy brownies ni sebenarnya lebih kurang sama macam brownies kedut yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Cuma untuk resepi kali ni ada kelainan sikit sebab ada tambahan coklat di dalam brownies ni untuk menjadikannya lebih sedap dan fudgy. Rasanya lebih chewy.

Continue reading “Fudgy Brownies Paling Mantap”

Kuah Yong Tau Foo Yang Sama Macam Pasar Malam

kuah yong tau foo

Assalamulaikum. Yong Tau Foo adalah salah satu makanan favorite saya kalau pergi ke pasar malam. Selalunya terdapat 2-3 peniaga yang menjual yong tau foo kalau kat pasar malam tempat saya duduk ni. Tapi macam biasa la harganya bukan murah. Hehe. So saya pun google la mencari macam mana cara untuk membuat kuah yong tau foo ni. Bahan-bahan untuk direbus tu boleh beli je kat pasaraya. Tinggal nak buat kuah je. Bila cari google tu macam-macam cara untuk membuat kuah yong tau foo ni. So hari ni saya kongsikan salah satu cara untuk membuat kuahnya yang paling sedap dan menyelerakan. Lepas ni boleh la selalu buat yong tau foo sendiri.

Continue reading “Kuah Yong Tau Foo Yang Sama Macam Pasar Malam”

Lasagna Roti Yang Sangat Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi lasagna yang sangat mudah. Resepi ni tak perlu menggunakan kulit lasagna sebab saya cuma gunakan roti. Jadi ianya lebih senang dan juga murah. Kalau nak resepi lasagna yang menggunakan kulitnya yang biasa, boleh rujuk pada resepi yang pernah saya kongsikan sebelum ni.

https://youtu.be/5GTe0WRQMwU
Continue reading “Lasagna Roti Yang Sangat Sedap Dan Mudah”

Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue”

Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan

agar-agar laici

Assalamualaikum. Agar-agar laici yang sedap dan menyegarkan sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut untuk tetamu atau untuk makan sendiri. Lebih sedap jika dimakan semasa sejuk. Cara nak buat resepi ni memang senang sangat. Sama seperti agar-agar yang lain. Cuma dengan tambahan laici, agar-agar ni jadi lebih sedap dan menyelerakan. Boleh tengok video yang kami sediakan kat bawah ni dan jangan lupa subscribe YouTube Channel kami untuk lebih banyak resepi yang terbaru dan best.

Continue reading “Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan”