Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan resepi ayam masam manis. Selalunya saya gunakan ikan untuk resepi masam manis ni. Isi ikan dori atau isi ikan siakap antara ikan yang sesuai dan sedap untuk di buat resepi masam manis. Tapi kali ini saya nak gunakan ayam pula sebab anak-anak saya lebih menggemari ayam berbanding ikan.

Continue reading “Ayam Masam Manis Sedapnya (Sweet Sour Chicken)”

Ayam Goreng Pedas Korea Tanpa Gochujang

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai kali ni saya cuba buat resepi ayam goreng Korea pedas @ Korean spicy chicken, iaitu makan Korea yang menjadi kegemaran ramai. Korean spicy chicken ni adalah ayam yang digoreng rangup dan disalut dengan sambal yang pedas manis dan dihias dengan taburan bijan. Dalam resepi ni saya tidak menggunakan gochujang, tetapi menggantikannya dengan cili pes biasa. Rasanya bukanlah 100% sama tapi pada selera saya ianya hampir-hampir sama dan yang pastinya memang sedap.

ayam goreng korea

Continue reading “Ayam Goreng Pedas Korea Tanpa Gochujang”

Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi chicken tortilla wraps yang sangat senang dan sedap dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa. Bila buat tortilla wraps sendiri, boleh letak pelbagai bahan ikut selera masing-masing. Resepi yang saya kongsikan ini adalah resepi yang amat mudah dan paling penting tentunya sedap dan mengenyangkan.

chicken tortilla wraps

Continue reading “Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah”

Nasi Tomato Mudah

nasi tomato

Assalamualaikum.. Hari ni jom kita belajar cara-cara buat nasi tomato pulak. Nasi tomato ni salah satu nasi kegemaran anak saya sebab nasi ni ada warna. Haha.. Selalunya dia memang suka makan nasi ni semata je tanpa lauk dan kuah sebab nasi ni dah ada rasa. Nampak macam kesian makan nasi saja tapi tu la favorite dia. Hehe.. Disebabkan nasi-nasi yang berperisa macam ni memang kesukaan anak-anak, saya cuba la belajar buat nasi tomato ni. So sekarang bila dan pandai sikit saya share pulak resepinya kat korang semua. Resepi ni saya ambil daripada buku masakan. Simple je sebenarnya nak buat nasi tomato ni. Bahan pun tak susah nak cari.

Continue reading “Nasi Tomato Mudah”

Chicken Parmigiana

chicken parmigiana

Assalamualaikum… Minggu lepas saya dan family pergi makan di Secret Recipe. Suami saya order menu chicken parmigiana. Katanya pernah makan sebelum ni memang sedap. Then dia suruh saya cuba rasa. Rasa sekali memang sedap sangat chicken parmigiana ni rupanya. Rugi saya tak pernah makan sebelum ni. Haha.. Sebab saya ni selalu takut nak cuba menu baru kalau pergi mana-mana. Takut tak sedap nanti rugi bayar mahal-mahal. Haha.. Mesti order yang sama je setiap kali makan kat luar. So lepas try menu baru yang sedap macam ni saya rasa saya patut cuba order makanan yang lain-lain la kot kalau makan kat luar. Continue reading “Chicken Parmigiana”

Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) 

ayam madu bbq

Assalamualaikum… Jom try buat honey bbq chicken pulak hari ni atau dalam bahasa melayu dia ayam madu bbq. Hehe.. Ni pertama kali saya buat ayam madu bbq ni. Sedap sangat hingga menjilat jari. Boleh kalah chicken wing kat domino's dan Pizza Hut tu kot. Haha. Resepi pun simple je. Mana yang dah ada anak tu, bolehla ajak dorang sekali buat ni. Mesti dorang seronok main masak-masak. Untung-untung dah besar nanti pandai masak boleh buka restoran. Hehe.. Atau pun sekurang-kurangnya boleh menyenangkan mak kat dapur nanti bila anak-anak semua dah pandai masak. Boleh la start belajar dengan menu-menu yang simple macam ni.

Continue reading “Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) “