Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch

Assalamualaikum. Kali ni saya kongsikan resepi puding roti butterscotch bersama sos butterscotch dengan taburan chocolate chip. Double rasa butterscotch yang menambah kesedapan hidangan pencuci mulut ni. Cara membuatnya lebih kurang sama seperti puding roti kastard biasa cuma saya menggunakan roti butterscotch dan saya gantikan 1 cawan susu segar dengan whipping cream supaya rasanya lebih lemak berkrim. Jika tiada whipping cream, boleh gunakan 2 cawan susu segar.

Continue reading “Puding Roti Butterscotch dengan Sos Butterscotch”

Lasagna Roti Yang Sangat Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi lasagna yang sangat mudah. Resepi ni tak perlu menggunakan kulit lasagna sebab saya cuma gunakan roti. Jadi ianya lebih senang dan juga murah. Kalau nak resepi lasagna yang menggunakan kulitnya yang biasa, boleh rujuk pada resepi yang pernah saya kongsikan sebelum ni.

https://youtu.be/5GTe0WRQMwU
Continue reading “Lasagna Roti Yang Sangat Sedap Dan Mudah”

Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)

Assalamualaikum. Semasa bulan puasa ni, agar-agar adalah antara menu pencuci mulut yang paling senang disediakan sebagai menu berbuka dan juga sedap. Kali ni saya akan kongsikan resepi agar-agar roti mudah yang sedap dan sangat lembut teksturnya. Agar-agar roti ni juga dikenali dengan nama puding roti. Tapi sebab tak nak keliru dengan resepi puding roti yang jenis bakar tu, saya letak nama dia agar-agar roti. Kalau nak resepi puding roti bakar@kukus, boleh rujuk kat sini.

Continue reading “Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)”

Roti Lasagna Mudah dan Sedap (Lasagna Bread)

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi roti lagi iaitu roti lasagna. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi lasagna yang menggunakan kulit lasagna. Kali ni resepi yang lebih senang dengan menggunakan roti. Mungkin di sesetengah tempat susah nak jumpa atau cari kulit lasagna. So saya tukar kulit lasagna dengan roti. Walaupun rasanya lain sikit, tapi tetap sedap. Asalkan intinya sedap, sedap la hasilnya.

Continue reading “Roti Lasagna Mudah dan Sedap (Lasagna Bread)”

Roti Boy | Mexican Bun | Papparoti Paling Sedap

Assalamualaikum.. Kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat Roti Boy a.k.a Mexican Bun a.k.a Papparoti. Banyak nama roti ni. Kalau pergi kat mana-mana pasaraya yang ada jual roti ni, mesti boleh bau keharuman roti ni daripada jauh. Bau dia memang menggoda tekak. Hehe. Rasa tak senang duduk bila dah bau roti boy yang sedap ni.

Continue reading “Roti Boy | Mexican Bun | Papparoti Paling Sedap”

Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju

Assalamualaikum. Ada yang minat garlic butter bread tak? Kali ni saya nak tunjuk cara buat garlic butter bread dengan cheese. Saya cuma menggunakan roti putih biasa sebab paling senang nak jumpa. Boleh juga guna roti lain ikut kegemaran masing-masing. Rasanya garlic butter bread ni adalah menu paling simple dan cepat untuk disediakan sebagai menu sarapan pagi ataupun minum petang untuk keluarga.

garlic butter bread

Continue reading “Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju”