Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)

Assalamualaikum. Semasa bulan puasa ni, agar-agar adalah antara menu pencuci mulut yang paling senang disediakan sebagai menu berbuka dan juga sedap. Kali ni saya akan kongsikan resepi agar-agar roti mudah yang sedap dan sangat lembut teksturnya. Agar-agar roti ni juga dikenali dengan nama puding roti. Tapi sebab tak nak keliru dengan resepi puding roti yang jenis bakar tu, saya letak nama dia agar-agar roti. Kalau nak resepi puding roti bakar@kukus, boleh rujuk kat sini.

Continue reading “Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)”

Roti Sardin Cheese ala BOL Mudah dan Sedap

Assalamualaikum. Sebelum ni saya selalu buat roti sardin gulung dan roti sardin goreng. Kali ni saya cuba buat roti sardin bakar pula. Roti ni berintikan sardin dan telur dan dibakar dengan taburan cheese. Rasanya cara ni lebih berkhasiat kerana roti dibakar tanpa menggunakan minyak. So kalau nak mencuba resepi baru, boleh la cuba buat roti sardin cheese ala BOL (Buat Orang Lapo) ni.

roti sardin cheese

Continue reading “Roti Sardin Cheese ala BOL Mudah dan Sedap”

Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju

Assalamualaikum. Ada yang minat garlic butter bread tak? Kali ni saya nak tunjuk cara buat garlic butter bread dengan cheese. Saya cuma menggunakan roti putih biasa sebab paling senang nak jumpa. Boleh juga guna roti lain ikut kegemaran masing-masing. Rasanya garlic butter bread ni adalah menu paling simple dan cepat untuk disediakan sebagai menu sarapan pagi ataupun minum petang untuk keluarga.

garlic butter bread

Continue reading “Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju”

Roti Gulung Kari Ayam Yeo’s

Roti Gulung Kari Ayam Yeo's

Assalamualaikum.. Ramadan datang lagi, tentu ibu-ibu atau yang bujang pening kepala nak masak apa yang mudah kan? Balik kerja, kena hadap jalan sesak dan menyebabkan kekangan untuk menyediakan juadah yang berbaloi untuk dimakan buat berbuka. Pastinya kita semua memerlukan makanan yang sedap dan paling penting sihat. Jadi untuk memastikan kita semua mendapat yang #terbaikramadan , jom cuba resepi mudah dengan hanya tiga hingga empat langkah sahaja. Resepi mudah yang saya nak kongsikan hari ni ialah resepi roti gulung kari ayam Yeo’s yang rangup. Continue reading “Roti Gulung Kari Ayam Yeo’s”

Baguette Pizza Simple dan Sedap

Assalamualaikum. Siapa yang suka makan roti baguette? Mungkin jugak ada yang tak pernah dengar kot roti ni. Roti ni berasal daripada Perancis. Ia berbentuk panjang dan agak keras. Jadi roti ni lebih sesuai untuk di masak berbanding roti putih biasa yang lembut tu lebih sedap kalau makan terus. Hari ni saya nak tunjukkan salah satu cara nak buat roti baguette ni menjadi lebih sedap iaitu Baguette Pizza. Continue reading “Baguette Pizza Simple dan Sedap”

Roti Puri

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi yang simple dan sedap. Mungkin korang selalu jumpa roti puri ni kat kedai mamak kan.. Hari ni saya nak tunjukkan cara macam mana nak buat roti puri ni. Memang sangat-sangat senang nak buatnya. Makan panas-panas lagi sedap. 1 adunan ni cukup untuk makan 2@3 orang je kalau tengah panas-panas tu. Sedap dan rangup. Kena pulak dengan sambal. Perghh!! Memang tak pandang kiri kanan dah. Hehe.. Makan dengan kuah kari pekat pun sedap. Kali ni saya buat sambal sardin sebagai pencicah roti puri ni. Continue reading “Roti Puri”