Sambal Kering Kentang dan Ikan Bilis Rangup

sambal kentang ikan bilis

Assalamualaikum. Menu pembuka selera saya hari ni ialah sambal kentang. Saya rasa ramai yang suka makan sambal kentang ni kan.. Lagi-lagi sambal kentang yang rangup crunchy kaup krap gitu. Haha. Tambah pulak dengan iklan bilis garing, tempe, kacang tanah. Memang menyelerakan. Makan ni je ngan nasi panas pun dah cukup dah. Mesti tak cukup nasi sepinggan. ?? Continue reading “Sambal Kering Kentang dan Ikan Bilis Rangup”

Apam Polkadot Gebu dan Lembut

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi apam polkadot pulak. Beberapa resepi yang saya cuba sebelum ni, saya rasa resepi ni yang paling sedap, gebu dan lembut walaupun apam dah sejuk. Resepi ni saya ambil daripada kakak saya sendiri. Ada juga dia ambil tempahan daripada jiran-jiran dia untuk macam-macam majlis. Siapa yang duduk Sri Gombak boleh la kalau nak tempah apam ni daripada kakak saya kot. Hehe. Boleh cari Facebook dia nama Afzalina Ahmad Yusof. Disebabkan dia dah selalu buat apam ni, saya tanyakan dia tips-tips untuk mendapatkan apam yang gebu dan lembut. Yang penting perlu gunakan teknik yang betul. Kat bawah ni saya ada kongsi sedikit tips untuk dapatkan apam yang gebu dan lembut.

Continue reading “Apam Polkadot Gebu dan Lembut”

Apam Nasi Lembut dan Gebu

apam nasi

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi apam nasi yang lembut, gebu dan sedap lagi meriah. ? Dah lama suami suruh buatkan kuih apam ni tapi belum berkesempatan. Kebetulan pulak hari tu baru beli acuan kuih lompang. Jadi bersemangat sikit nak buat kuih apam nasi ni guna acuan yang kecil comel tu. Hehe.. Kalau tak ada acuan kuih lompang no pun tak apa. Kukus je dalam 1 bekas yang besar. Cuma tambahkan sikit masa mengukus.

Continue reading “Apam Nasi Lembut dan Gebu”

Sizzling Yee Mee Hot Plate

sizzling yee mee

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsi pula resepi sizzling yee mee. Ni antara makanan kegemaran saya dan suami kalau keluar jalan-jalan terutamanya kalau makan kat food court di mana-mana shopping complex. Sizzle maksudnya berdesir. Bunyi berdesir kuah yang panas dalam Hot Plate tu la yang maksudnya sizzling.. Tapi kalau tak ada Hot Plate pun jangan risau. Still boleh masak dalam kuali biasa untuk bagi dia panas dan bunyi sizzling tu. Hehe.. Continue reading “Sizzling Yee Mee Hot Plate”

Chocolate Lava Cheese Cake a.k.a Kek Hantu

chocolate lava cheese cake

Assalamualaikum. Chocolate Lava Cheese Cake meleleh super sedap yang berhantu dan menghantui semua penggemar kek. Ha tu la tajuk kek hari ni. Haha.. Panjang betul nama dia. Mana asalnya nama kek hantu ni? Saya pun tak pasti. Mungkin sebab kek ni tersangat sedap sampai boleh menghantui orang yang makan tu kot. Bila kek ni dah jadi viral kat Facebook, ramai jugak yang berkongsi resepi. Yang menjual pun ramai jugak. Memang kesedapan kek ni mendapat permintaan ramai.

Continue reading “Chocolate Lava Cheese Cake a.k.a Kek Hantu”

Spaghetti Carbonara Simple

Assalamualaikum. Aktiviti hujung minggu macam biasa membeli belah stok barang-barang dapur dengan suami dan anak-anak. Selalunya saya list semua barang yang nak di beli supaya lebih senang dan cepat nak beli sambil nak bawak anak-anak kecil. Tapi walaupun dah buat list, kadang-kadang terbabas jugak beli bende lain yang tak ada dalam list tu. Hehe.. Macam 2 minggu lepas saya terbeli sos prego carbonara. Hehe. Bukan terbeli sebenarnya tapi lebih kepada sengaja beli sebab dah lama tak makan spaghetti carbonara. ?? tapi bila dah beli tu tak buat-buat pun lagi spaghetti tu. Dah 2 minggu tersimpan kat dalam almari, baru hari ni terasa nak makan spaghetti. Continue reading “Spaghetti Carbonara Simple”

Super Simple Nutella Muffin menggunakan 3 bahan

nutella cupcake

Assalamualaikum. Minggu lepas saya dengan semua keluarga pergi bercuti ke Langkawi. Sesekali bercuti bersama beramai-ramai memang seronok. Tapi dalam pada seronok tu ramai pulak yang tak sihat. Ada yang demam, selsema, batuk, sakit perut. Mak pulak sakit lutut sebab banyak berjalan. Suruh naik wheel chair tak nak pulak. Hehe.. Sian mak. Tapi dia seronok anak cucu-cucu pergi sana sini. Disebabkan ramai sangat yang tak berapa sihat, kitorang asyik ulang alik ke klinik je la.. At last jadi la percutian ke klinik langkawi. Haha.. Macam-macam hal.

Continue reading “Super Simple Nutella Muffin menggunakan 3 bahan”

Kek Chiffon Strawberi

Assalamualaikum. Semalam saya dapat order kek lagi. Bukan daripada pelanggan yang nak beli kek tapi daripada anak sendiri. Hehe. Minat sungguh anak sulung saya ni, Aqil, dengan kek. Suruh makan nasi tak nak. Asyik mintak nak makan kek je. Dia tak kisah kek apa-apa pun. Janji kek. Semuanya sedap. Jadi hari ni saya buat la kek untuk dia. Saya buat Kek Chiffon Strawberi sebab semua bahan dah ada kat rumah.  Continue reading “Kek Chiffon Strawberi”