Pepero @ Chocolate Stick @ Pocky Yang Sedap

Assalamualaikum. Korang suka pepero tak? Coklat yang mahal tu.. Hehe. Ataupun kat Malaysia ni lebih dikenali dengan nama pocky. Rasanya pocky ni lebih banyak dijual dan lebih senang nak jumpa kat mana-mana kedai berbanding pepero. Tapi rasanya pepero lagi sedap. Hehe. Cuma harganya memang sangat mahal. Actually dua-dua ni sama je iaitu chocolate stick. So hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat pepero daripada bahan mentah. Maksudnya buat stick sendiri. Bukan beli stick ready made dan celup dalam coklat je.

Continue reading “Pepero @ Chocolate Stick @ Pocky Yang Sedap”

Kek Batik Biskut Marie Cheese

Kek Batik Biskut Marie Cheese

Assalamualaikum. Rasanya ramai yang dah mencuba resepi kek batik biskut marie yang biasa yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Klik sini untuk resepi. Kalau yang dah pernah cuba dan berjaya buat, mesti dah tau kesedapan kek batik yang lembut tu. So kali ni saya nak buat pulak kek batik biskut marie cheese. Actually resepi kek batiknya sama je cuma kali ni saya tambahkan cheese sebagai topping di atas kek ni untuk menambahkan lagi kesedapan kek batik ni.

Continue reading “Kek Batik Biskut Marie Cheese”

Molten Chocolate Cake (a.k.a Kek Coklat Lava Viral)

Assalamualaikum.. Sejak kebelakangan ni kek coklat lava menjadi viral kat media sosial. Ramai yang nak mencuba buat kek coklat lava ni sebab nampak sangat sedap dan mewah dengan coklat. Actually cara ni bukan la kek coklat lava yang original. Tapi atas permintaan ramai, saya buat la kek ni untuk tontonan semua. Hehe.. Boleh search original cara buat kek coklat lava yang pernah saya kongsikan sebelum ni kat sini. Disebabkan ini bukanlah cara yang sebenar untuk buat kek lava, jadi saya letak nama molten chocolate cake untuk resepi ni.

Untuk penyediaan kek kali ni, saya gunakan tepung kek coklat segera sebab lebih mudah untuk membuatnya dan dah tentu rasanya pun sedap. Kalau tak nak guna tepung segera, boleh search resepi kek coklat yang saya pernah buat kat sini atau guna mana-mana resepi kek coklat yang lain. ☺☺

Apa yang best tentang molten chocolate cake a.k.a kek coklat lava ni ialah lelehan coklat yang banyak dan nampak sangat mewah. Sebenarnya kek ni lebih kurang kek coklat dengan topping coklat je. Cuma topping coklatnya kita letak dengan banyak di tengah-tengah kek tersebut. Jadi, untuk membuat molten chocolate cake ni, perlu menggunakan loyang @ bekas yang berlubang ditengahnya. Kalau tak ada bekas yang berlubang, boleh je la buat lubang sendiri bila kek dah masak. Hehe..

Sebelum buat kek ni, boleh la layan dulu video molten chocolate cake kat bawah ni. Lepas tengok ni confirm meleleh.. Hehe.. Enjoy!!

Bahan-Bahan Molten Chocolate Cake:

  • Adunan kek coklat segera (saya guna jenama Nona)
  • 400 gram coklat masakan
  • 300 ml dairy whipping cream

Cara-cara:

  1. Sediakan kek coklat mengikut arahan yang ada pada bekas@kotak kek.
  2. Untuk topping, cairkan coklat masakan bersama whipping cream secara double boil.
  3. Setelah kek masak, tuangkan topping ke dalam lubang di tengah kek sehingga penuh. Sedia untuk dihidangkan.

Nota:

  • gunakan bekas yang berlubang ditengah untuk mengukus @ bakar kek.
  • boleh tambah@kurangkan whipping cream mengikut kepekatan yang dikehendaki.
  • jika topping terlebih cair, masukkan sebentar ke dalam peti sejuk untuk memekatkan kembali coklat tersebut.
  • boleh gantikan whipping cream dengan susu cair.

Sebelum mencuba, jom cuci mata lagi dengan gambar-gambar molten chocolate cake leleh ni.

molten chocolate cakedsc_5893-01782162033.jpegdsc_5913-031754382715.jpegdsc_5932-01785769182.jpegmolten chocolate cake


Nak resepi lagi?

Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.

Chocolate Lasagna yang sangat sedap

Assalamualaikum. Selamat Hari Raya semua.. Maaf zahir batin. Baru nak ucap.. Hehe.. Rasanya belum terlambatkan nak ucap selamat hari raya. Raya sebulan ni mesti yang ramai pergi open housekan. Dan mesti ramai jugak yang buat open house. So hari ni saya nak tunjukkan cara nak buat chocolate lasagna sebagai salah satu menu pencuci mulut semasa open house korang nanti ok.. Best tau. Rugi kalau tak cuba.  Continue reading “Chocolate Lasagna yang sangat sedap”

Muffin Coklat Yang Sangat Mudah (Super Easy Chocolate Muffin) 

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi muffin coklat permintaan salah seorang subscriber kami di YouTube channel Buat Orang Lapo. Rasanya ramai peminat coklat ni kot. Coklat, kek coklat, muffin @ cupcake coklat, semua yang berkaitan dengan coklat memang sedapkan… Terutamanya di kalangan kanak-kanak. Continue reading “Muffin Coklat Yang Sangat Mudah (Super Easy Chocolate Muffin) “

Pancake without Freshmilk (Penkek tanpa susu) 

Assalamualaikum. Hari ni saya dan anak-anak sarapan pancake. Memandangkan hari ni anak-anak bangun lambat, maka lambat la bersarapannya. Pukul 10 lebih baru sarapan. Hehe.. Selalu sarapan kegemaran dorang lempeng manis. Kadang-kadang buat lempeng pisang, lempeng jagung, lempeng kurma. Asalkan nama lempeng semua dorang suka. 😅 Hari ni buat kelainan sikit la. Asyik-asyik lempeng je boring jugak. Tapi asasnya sama je. Cuma tambah sikit bahan lain dah upgrade sikit lempeng jadi penkek. Hehe..

Continue reading “Pancake without Freshmilk (Penkek tanpa susu) “