Masak Lemak Pucuk Kurma

Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsi tentang resepi masak lemak pucuk kurma dan juga sayur pucuk kurma itu sendiri. Ha…siapa yang pernah dengar nama pucuk kurma ni @ pernah tengok? Pucuk kurma ni sejenis sayuran. Mungkin ramai yang tak tahu. Saya sendiri pun tak pernah dengar nama sayur pucuk kurma ni. Tapi sebenarnya selama ni pucuk kurma ni ada je tumbuh kat belakang rumah mak saya di kampung. Cumanya mak saya sendiri pun tak pernah kutip dan memperkenalkan pucuk kurma ni pada anak-anak. Hehe. Continue reading “Masak Lemak Pucuk Kurma”

Ayam Goreng Cili Padi

Assalamualaikum..

Kali ni saya nak share resepi ayam cili padi. Ni antara menu yang terawal saya belajar lepas kahwin. Maklumla sebelum kahwin tak reti masak pun. Hehe.. Sebab requested by husband, kena la belajar masak ayam cili padi favorite dia ni.. Belajar pun drp mak mertua. Biasa la 1st time try tak sesedap masakan mak. Lepas beberapa kali try baru la sedap ummppp lazat!! Haha.. So sesiapa yang nak try resepi ni jangan risau kalau 1st time buat tu tak sesedap yang di inginkan. Try lagi dan lagi dan lagi confirm sedap punya..

Sila baca resepi kat bawah untuk ayam yang sedap lazat tak terkata ni.. Hehe.. Continue reading “Ayam Goreng Cili Padi”

Ikan Bilis Goreng Cili Padi Crunchy 

Assalamualaikum..Masak cili padi ni memang kegemaran suami. Tak kisah masak dengan apa-apa pun semua dia suka asalkan berasaskan cili padi. Ayam goreng cili padi ke..ikan goreng cili padi ke..telur goreng cili padi ke.. janji goreng cili padi, masak hari-hari pun takpe. Hehe. So hari ni saya nak kongsikan resepi ikan bilis goreng cili padi yang rangup dan juga tips macam mana cara untuk menjadikan ikan bilis ni kekal rangup setelah dimasak.

ikan bilis cili padi

Continue reading “Ikan Bilis Goreng Cili Padi Crunchy “

Nasi Air

Assalamualaikum..

Dulu2 zaman muda mudi kat universiti terengganu selalu sangat makan nasi air ni.. start kenal nasi air ni pun masa duduk terengganu la. Ada sorang makcik yang jual nasi air ni kat kolej memang sedap. Tiap2 minggu wajib beli nasi air dia. Dah bertahun tinggalkan terengganu, dah tak pernah makan nasi air. Continue reading “Nasi Air”