Ikan Bilis Goreng Cili Padi Crunchy 

Assalamualaikum..Masak cili padi ni memang kegemaran suami. Tak kisah masak dengan apa2 pun semua dia suka. Ayam goreng cili padi ke..ikan goreng cili padi ke..telur goreng cili padi ke.. janji goreng cili padi, masak hari2 pun takpe. Sebelum kahwin memang saya tak pernah masak goreng cili padi ni.

Sebab suami favourite sangat dengan masak cili padi ni, saya blaja la resepi dan rahsia2 nak masak goreng cili padi yang sedap hingga menjilat jari ni. Kali ni saya buat ikan bilis cili padi. Buat banyak2 boleh simpan lama sikit. Goreng cili padi ni lambat nak basi. Jom tengok resepinya..

Bahan-bahan:

  • 100gram ikan bilis
  • 10-15 tangkai cili padi (ikut suka kepedasan masing2)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan (optional)
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 1 biji limau kasturi
  • Minyak secukupnya

Cara-cara:

  1. Gorengkan ikan bilis sehingga ranggup. Ketepikan.
  2. Tumbuk @ kisar semua bawang, cili padi dan belacan.
  3. Panaskan minyak. Tumis semua bahan2 yang ditumbuk/dikisar tadi. Goreng sehingga bahan2 tumis bertukar warna sedikit gelap.
  4. Masukkan air limau kesturi, garam dan serbuk perasa.
  5. Boleh tambah sedikit gula jika suka
  6. Tutup api dan tunggu sehingga sambal cili padi ni betul-betul sejuk. Buangkan lebihan minyak.
  7. Bila dah sejuk, masukkan ikan bilis yang telah digoreng dan gaul rata.

Dah siap!

Tips:

Gunakan minyak yang banyak semasa menumis supaya cili betul2 masak dan tak cepat rentung. Gunakan api sederhana @ kecil. Buang minyak yang berlebihan setelah sambal masak supaya ikan bilis tak cepat lemau.

Pastikan sambal cili padi betul2 sejuk, baru masukkan ikan bilis supaya ikan bilis kekal rangup dan sedap.

Ikan bilis goreng cili padi ni memang sedap makan dengan apa2 je.. nasi panas, nai air, nasi impit, semua pun best. Sebab tu saya selalu buat banyak2 sekaligus. Senang nak makan bila2 hehe..

ikan bilis cili padi


Nak resepi lagi?

Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.

Advertisements

Comments

comments

3 Comments »

Leave a Reply