Ayam Bakar Mayonis

ayam bakar mayonis

Assalamualaikum. Hari ni saya nak sediakan ayam bakar mayonis yang sedap lazat menjilat jari gitu.. Haha.. Sedap tau resepi ni. Saya jumpa di Facebook. Dah la sedap, senang pulak tu nak buatnya. Masuk je semua bahan lepas tu perap dan bakar. Kan senang tu? Hehe.. Kalau yang tak ada oven tu boleh jugak bakar di atas dapur biasa. Bungkus dengan aluminium foil ataupun daun pisang supaya tak cepat rentung.  Continue reading “Ayam Bakar Mayonis”

Tat Telur Portugis menggunakan Puff Pastry 

tat telur postugis

Assalamualaikum. Antara makanan favorite yang selalu dan wajib saya beli kalau pergi bakery ialah tat telur. Naknya bila ada tat telur Portugis. Macam memanggil-manggil je masuk bakery. Haha.. Disebabkan suami pun suka sangat tat telur ni, dia pun suruh saya belajar buat sendiri. Maklum la nak beli selalu sangat pun harga boleh tahan jugakkan. Mana yang boleh jimat tu kita jimat la sikit-sikit.  Continue reading “Tat Telur Portugis menggunakan Puff Pastry “

Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) 

Assalamualaikum. Ok hari ni saya nak kongsikan pula resepi biskut coklat cip (Chocolate chip cookies). Biskut ni bukan buat masa raya je ok. Masa tak raya pun boleh buat jugak sebab rasa dia yang sangat sedap dan rangup. Yang membuatkan biskut ni lagi sedap bila tambah kekacang yang pelbagai untuk merangupkannya.  Continue reading “Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) “

Makaroni Cheese Bakar

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi western iaitu Makaroni Cheese Bakar. Sesekali kita tukar la selera pulakkan. Resepi ni walaupun banyak step nak buat, tapi setiap step tu senang je nak buat. Mula-mula kita goreng makaroni macam biasa, kemudian buat sos putih yang simple dan bakar. Bahan-bahan untuk menggoreng makaroni ni boleh buat ikut kegemaran masing-masing sama ada nak tambah lauk atau sayur atau tambah kepedasan ikut selera sendiri.  Continue reading “Makaroni Cheese Bakar”

Daging Masak Lada Hitam (Black Pepper) 

Assalamualaikum. Hujung minggu ni tak pergi jalan ke mana-mana. Cuma berehat di rumah bersama keluarga. Jadinya macam biasa sebagai ibu dan isteri, kita kena la sediakan makanan untuk keluarga. Mungkin ada jugak para suami yang ambil giliran untuk memasak. Untung jugakkan isteri boleh berehat. ?? Masakan tengah hari ni saya nak sediakan daging masak lada hitam. Dah lama rasanya tak makan daging black pepper ni. Masakan ni sedap di makan dengan nasi putih atau pun nasi goreng. Continue reading “Daging Masak Lada Hitam (Black Pepper) “