Bomboloni dengan Krim Pastri Lembut dan Sedap

Assalamualaikum. Bomboloni adalah donat Itali yang dipenuhi dengan inti yang pelbagai. Ia dimakan sebagai makanan ringan atau pencuci mulut. Resepi ni menjadi viral sejak kebelakangan ni. Dalam resepi ni saya membuat bomboloni bersama krim pastri sebagai intinya. Boleh pelbagaikan intinya mengikut citarasa masing-masing. Ada yang menggunakan nutella, coklat, kastard dan lain-lain. bomboloni

Continue reading “Bomboloni dengan Krim Pastri Lembut dan Sedap”

Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut

Assalamualaikum. Kek chiffon adalah kek yang sangat ringan yang dibuat dengan minyak sayuran, telur, gula, tepung, serbuk penaik, dan perasa. Kek chiffon boleh di buat dengan pelbagai perasa seperti pandan, coklat, oren, strawberi dan sebagainya terpulang kepada citarasa masing-masing. Sebelum ni saya pernah membuat kek chiffon strawberi. Kali ni nak buat perisa pandan pula.

kek chiffon

Continue reading “Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut”

Biskut Puff Kelapa | Coconut Puff Cookies

Assalamualaikum. Coconut puff cookies ataupun biskut puff kelapa ni adalah gabungan puff dan juga biskut. Mungkin ramai yang tak pernah makan atau tak pernah dengar pun nama biskut ni. Hehe. Actually, teksurenya lembut sama seperti puff yang lain. Bahagian luar pula saya salutkan dengan coklat masakan cair untuk mendapat rasa yang rangup apabila coklatnya keras.

biskut puff kelapa Continue reading “Biskut Puff Kelapa | Coconut Puff Cookies”

Udang Goreng Butter Sedap | Butter Prawn

Assalamualaikum. Resepi udang goreng butter yang dihidangkan dengan sarang telur ni memang sedap. Rasanya pedas dan sedikit manis dan ada juga sedikit rasa berempah kari. Sebelum ni saya pernah buat ayam butter. Boleh tengok resepinya disini. Actually resepinya lebih kurang je. Cuma untuk resepi udang goreng butter ni saya sertakan sekali cara untuk membuat sarang telur untuk dimakan bersama udang goreng butter.

udang goreng butter

Continue reading “Udang Goreng Butter Sedap | Butter Prawn”

Roti Jala yang Lembut dan Mudah

Assalamualaikum. Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini. Cuma bezanya dulu roti jala cuma berwarna kuning. Zaman sekarang ni roti jala ada pelbagai warna. Roti jala sesuai dijadikan hidangan untuk apa-apa jamuan atau majlis. Ada juga yang buat warna roti jala mengikut warna tema majlis supaya nampak lebih menarik.

Continue reading “Roti Jala yang Lembut dan Mudah”

Puding Karamel Santan Yang Mudah

Assalamualaikum. Puding karamel adalah salah satu pencuci mulut kegemaran saya. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi puding karamel yang biasa. Boleh klik disini untuk resepinya. Bagi yang alergik telur atau tidak sukakan bau dan rasa telur di dalam puding, boleh cuba resepi puding karamel tanpa telur disini. Kali ni saya nak kongsikan pula lagi satu resepi puding karamel yang sedap dan berkrim iaitu puding karamel santan dengan menggunakan santan kelapa M&S.

Continue reading “Puding Karamel Santan Yang Mudah”

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Assalamualaikum. Pau sambal ataupun dikenali juga dengan nama burger malaysia ni memang menjadi kegemaran ramai terutamanya untuk hidangan sarapan pagi ataupun minum petang. Kat tempat saya ni kebiasaannya pau sambal ni banyak dijual digerai-gerai tepi jalan yang menjual sarapan pagi. Cuma biasa ada yang sedap, ada yang tak berapa sedap, ada yang tak cukup sambal, macam-macam ada. Hehe. Jadi hari ni saya nak kongsikan cara buat pau sambal a.k.a burger malaysia yang sedap sehingga menjilat jari. Hehe.

Continue reading “Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia”