Chocolate Crepe Cake Yang Sedap

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai, hari ni saya nak kongsikan resepi chocolate crepe cake. Sebenarnya agak lama juga saya fikir nak buat chocolate crepe cake ni. Sebab nak buat chocolate crepe cake agak susah sikit dan ambik masa yang lama untuk disiapkan. walaupun bahan yang digunakan amat mudah dan tak banyak. Part yang paling susah adalah untuk memasak crepe. Kena buat dengan penuh kesabaran. Hehe. Tapi hasilnya memang memuaskan.

chocolate crepe cake Continue reading “Chocolate Crepe Cake Yang Sedap”

Donat Pandan Sangat Gebu (dijamin lembut seharian)

Assalamulaikum. Resepi yang saya nak kongsikan hari ni ialah resepi donat pandan super gebu dan dijamin lembut dari pagi sampai ke malam. Hehe. Kalau tak percaya boleh cuba. Kali ni saya tambah air pandan untuk perisa donat ni. Kalau taknak pandan boleh skip. Just gantikan dengan air biasa. Boleh juga tengok resepi donat biasa yang saya pernah buat sebelum ni. Klik kat sini.

donat pandan

Continue reading “Donat Pandan Sangat Gebu (dijamin lembut seharian)”

Apam Coklat Kukus Mudah Tanpa Mixer

Assalamulaikum. Apam coklat ni sangat mudah untuk dibuat kerana tidak memerlukan mixer. Selain menggunakan whisk, boleh juga guna blender @ pengisar untuk membancuh adunan. Rasanya pun sangat sedap, lembut dan gebu seakan-akan kek coklat kukus moist. Apam coklat ni juga sesuai digabungkan dengan adunan cheese yang saya buat dalam resepi puteri ayu cheese sebelum ni. Boleh tengok cara untuk membuat cheese kat resepi puteri ayu cheese tu ok.

apam coklat

Continue reading “Apam Coklat Kukus Mudah Tanpa Mixer”

Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju

Assalamualaikum. Ada yang minat garlic butter bread tak? Kali ni saya nak tunjuk cara buat garlic butter bread dengan cheese. Saya cuma menggunakan roti putih biasa sebab paling senang nak jumpa. Boleh juga guna roti lain ikut kegemaran masing-masing. Rasanya garlic butter bread ni adalah menu paling simple dan cepat untuk disediakan sebagai menu sarapan pagi ataupun minum petang untuk keluarga.

garlic butter bread

Continue reading “Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju”

Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu

Assalamualaikum. Entry kali ini saya kongsikan resepi kuih traditional apam puteri ayu yang telah dimodenkan iaitu kuih puteri ayu cheese. Kuih ni juga dikenali dengan nama apam seri ayu. Resepi ini pernah viral di media sosial sebelum ni. Nampak menarik dan sedap. Jadi saya kongsikan cara membuat kuih puteri ayu cheese ni. Kuih ni sama seperti kuih puteri traditional cuma kepala atasnya digantikan dengan adunan cream cheese yang lemak berkrim. Yang pasti resepi yang saya kongsikan ni memang dijamin lembut seharian walaupun disimpan semalaman.

puteri ayu cheese Continue reading “Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu”

Fruits Pastry Cake Viral | Kek Pastry Buah Viral

Assalamualaikum. Sejak dua menjak ni fruits pastry cake menjadi resepi viral di laman sosial. Sana sini orang upload gambar dan bercerita pasal fruits pastry cake di Facebook dan juga Instagram. Bila ramai yang request resepi ni, saya pun cuba buat untuk memenuhi permintaan ramai. Actually fruits pastry cake ni dah lama wujud tapi baru-baru ni ia menjadi resepi yang tular di media sosial. Saya sendiri tak pasti macam mana kek ni boleh menjadi sebutan orang ramai. Hehe. Tapi tak kisah la sebab apa pun. Yang penting fruits pastry cake memang sedap.

fruits pastry cake Continue reading “Fruits Pastry Cake Viral | Kek Pastry Buah Viral”

Kuah Kacang Resepi Mak Paling Sedap

Assalamualaikum..Mom’s recipe always the best!! ? Resepi kuah kacang mak saya ni resepi yang paling best dan paling yang ditunggu-tunggu oleh semua tetamu terutamanya masa hari raya. Hari ni saya dan mak saya kongsikan resepi kuah kacang yang super sedap ni. Ada secret ingredient tau. Hehe. Sementara mak masih ada dan sihat ni jom la kita sama-sama menuntut ilmu masak daripada mak kita. Selalunya resepi mak kita sendiri mesti la resepi yang paling sedap dan tiada tandingannya. Sebab kita membesar dengan air tangan mak kita dari kecil. Jadi masakan mak tu dah sebati dengan selera dan jiwa kita. Hehe.. Tapi kalau ada yang tak berkesempatan nak rasa masakan mak sendiri, jangan sedih-sedih pulak tau. Mungkin Allah bagi rezeki yang lebih baik daripada tu.

kuah kacang

Continue reading “Kuah Kacang Resepi Mak Paling Sedap”