Sambal Sotong Bersantan Yang Special

Assalamualaikum..Hari ni saya nak share 1 resepi yang saya rasa paling special iaitu sambal sotong bersantan. Sambal sotong bersantan ni sangat special bagi saya sebab resepi ni antara makanan kegemaran arwah abah saya. Kalau dia beli sotong, mesti dia akan suruh mak saya masakan sambal sotong bersantan ni. So memang dia akan kupas kelapa sendiri sampai siap mesin untuk mak saya buat santan semata-mata untuk buat sambal sotong bersantan ni. Hehe.

sambal sotong bersantan

Continue reading “Sambal Sotong Bersantan Yang Special”

Ikan Siakap Masam Manis yang Mudah

Assalamualaikum. Menu ikan siakap masam manis ni antara menu yang paling favourite setiap kali saya dan family makan di luar. Kalau bukan menu ikan siakap masam manis, kami akan order ikan siakap 3 rasa. Hehe.. Rasanya ramai jugakan suka makan ikan siakap masam manis ni. Tapi macam biasa la harga untuk menu-menu ikan macam ni bukannya murah. Paling kurang pun kalau ikannya kecil sikit mungkin mencecah harga RM20 atau lebih. Mungkin ada kedai yang caj dengan harga murah tapi agak jarang kita jumpa. Kalau kita buat sendiri dah tentulah harganya jauh lebih murahkan. Hehe. Dapat pulak beli ikan siakap di tempat yang murah. Macam saya beli ikan siakap ni di pasar borong, harga ikan saiz sederhana tak sampai RM10 pun. Campur dengan bahan lain rasanya tak sampai RM15. Memang jimat sungguh. Cuma perlu ada kerajinan la untuk memasaknya. Hehe.

Ikan Siakap Masam Manis

Continue reading “Ikan Siakap Masam Manis yang Mudah”

Aiskrim Durian D24 Creamy Kalah McDonald

Assalamualaikum. Korang semua suka makan durian tak? Rugi tau siapa yang tak suka makan durian ni. Sedap hingga menjilat jari. Maklumlah kan buah durian ni raja segala buah. Mestilah sedapkan. Hehe. Bila tiba musim durian ni, mula la macam-macam idea yang timbul nak masak dengan durian ni. Menu yang paling famous berkaitan durian ni selalunya serawa @ bubur durian dan juga cucur durian. Tapi kali ni saya nak cuba buat aiskrim durian pula. Actually idea nak buat aiskrim durian ni sebenarnya timbul bila McDonald memperkenalkan aiskrim durian dalam menu dorang. Mesti ramai yang minat dengan aiskrim durian McDonald ni kan. So kali ni saya nak share resepi aiskrim durian yang super sedap kalah aiskrim durian McDonald. Haha.

Aiskrim Durian Continue reading “Aiskrim Durian D24 Creamy Kalah McDonald”

Red Velvet Brownies dengan Cream Cheese

Assalamualaikum. Ada peminat red velvet tak kat sini? Rasanya kalau korang minat dan suka makan kek red velvet, mesti korang minat jugak dengan red velvet brownies ni kan. Kali ni saya nak buat resepi red velvet brownies dengan cream cheese. Resepi yang sangat sedap ni saya ambil daripada blog http://spicesjourney.blogspot.com. Terima kasih kepada tuan punya resepi. Kalau ada kesempatan nanti saya nak cuba buat red velvet cookies pula. Masa raya baru ni nak cuba buat tapi dah tak sempat pulak. Hehe. Terlalu banyak permintaan resepi daripada follower Buat Orang Lapo sampai saya memang tak menang tangan nak penuhi permintaan semua orang. Maaf ye.

Red Velvet Brownies Continue reading “Red Velvet Brownies dengan Cream Cheese”

Carrot Cake (Kek Lobak Merah) tanpa mixer

Assalamualaikum. Entry untuk kali ni saya kongsikan resepi carrot cake yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat tanpa menggunakan mixer. Sebenarnya saya kurang minat dengan carrot cake ni tapi atas permintaan ramai, saya cuba buat. Masa cari resepi carrot cake ni, saya terjumpa resepi ni blog thesister. Apa yang membuatkan saya ingin mencuba resepi carrot cake ni ialah resepinya menggunakan nenas sebagai bahan tambahan untuk menyedapkan lagi rasa carrot cake ni. Pertama kali mencuba resepi ni, terus saya jadi minat dengan carrot cake. Ditambah pula dengan walnut, rasanya saya dah jadi peminat nombor satu carrot cake ni. Hehe.

Carrot Cake Continue reading “Carrot Cake (Kek Lobak Merah) tanpa mixer”

Agar-agar Koktel 2 Layer (Cocktail Pudding)

Assalamualaikum..Hai semua. Dah hampir sebulan kita beraya. Ada lagi ke yang nak buat rumah terbuka akhir-akhir syawal ni? Kalau ada, boleh la buat agar-agar koktel sebagai hidangan pencuci mulut untuk tetamu. Agar-agar atau puding selalunya jadi pilihan utama untuk hidangan semasa jamuan kerana cara membuatnya sangat senang dan bahan-bahannya juga mudah untuk didapati. Ianya boleh disediakan lebih awal dan dihidang semasa sejuk.

Agar-agar koktel

Continue reading “Agar-agar Koktel 2 Layer (Cocktail Pudding)”

Aiskrim Milo Homemade Mudah 4 Bahan

Assalamualaikum.. Hai semua. Beberapa hari lepas saya ada memuat naik gambar aiskrim Milo yang saya buat sendiri kat rumah. Asalnya saya memutar whipping cream untuk buat resepi lain tapi resepi tu kurang jadi la pulak. So untuk mengelakkan pembaziran whipping cream tu, saya pun transform la whipping cream tu jadi aiskrim Milo. Hehe. Whipping cream kan mahal. Kalau nak buang macam tu je rasa rugi pulak. Nasib baik aiskrim tu menjadi dengan jayanya walaupun bahan yang saya gunakan sangat simple. Lepas saya memuat naik gambar aiskrim tu kat Instagram dan Facebook, ramai pulak yang bertanya resepi aiskrim Milo tu. So hari ni saya kongsikan resepi aiskrim Milo homemade yang sangat mudah dan sedap ni.

Aiskrim Milo Homemade

Continue reading “Aiskrim Milo Homemade Mudah 4 Bahan”