Roti Naik Pahang Gebu

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan pula cara nak buat roti naik pahang yang gebu dan mudah. Anak-anak saya memang suka sangat makan roti. Selalu mesti ada stok roti kat rumah. Kemudian saya terfikir nak belajar buat sendiri roti. Resepi roti yang saya nak kongsikan ni sangat basic dan mudah. Saya tak menggunakan mixer atau pun pengadun roti. Cuma uli menggunakan tangan. Tapi tangan kena kuatla sikit nak uli untuk mendapatkan roti yang gebu. Hehe… Continue reading “Roti Naik Pahang Gebu”

Ayam Masak Merah Mudah 

Assalamualaikum. Hari minggu ni saya dan keluarga tak ke mana. Duduk rumah je sebab kakak saya sekeluarga nak datang ke rumah. Bila ada tetamu nak datang rumah, tuan rumah mesti la kena hidangkan makanankan.. Segan pulak kalau tak ada apa hidangan untuk tetamu walaupun sekadar air. ? Disebabkan kakak saya nak datang waktu tengah hari, jadi saya terus la buat hidangan untuk makan tengah hari. Sekali untuk keluarga sendiri.. Hehe. Saya pilih untuk buat menu simple dan senang je hari ni iaitu ayam masak merah. Resepi ni memang sangat mudah untuk disediakan. Resepi campak-campak bak kata orang tu.. ??

Continue reading “Ayam Masak Merah Mudah “

Kek Batik Biskut Marie Lembut

Assalamualaikum. Minggu lepas saya sekeluarga balik ke rumah mertua. Cadang nak bawa makanan untuk orang-orang di rumah mertua. Bukan ada apa-apa special event pun, cuma saja suka-suka sesekali nak bawa buah tangan untung dorang. Hehe.. Lagi pun bila makan beramai-ramai tu yang jadi lebih seronok dan lebih sedap kan.. Fikir punya fikir saya teringat nak buat kek batik biskut marie. Sebabnya kek batik ni senang dan cepat je nak buatnya dan tak memerlukan kos yang tinggi. Continue reading “Kek Batik Biskut Marie Lembut”

Ayam Masak Sambal Bali

ayam masak sambal bali

Assalamualaikum. Menu masakan tengah hari ni ayam masak sambal bali. Mana saya dapat resepi ni? Kat Facebook la.. Hehe.. Belek-belek Facebook ternampak pulak resepi ayam sambal bali ni. Nampak sedap dan menyelerakan. So saya cuba la buat. Tapi saya pun tak tahu kenapa nama resepi ni ayam sambal bali dan mana asalnya. Masa pergi Bali dulu tak ada pulak saya jumpa masakan ni kat sana. ??

Continue reading “Ayam Masak Sambal Bali”

Roti Pizza Simple dan Sedap

Assalamualaikum. Ok hari ni saya nak kongsikan resepi yang paling senang di dunia tapi tetap sedap iaitu roti pizza. Hehe. Anak-anak pun boleh buat sendiri kat rumah ni. Siapa yang teringin nak makan pizza dengan harga yang murah boleh la cuba resepi ni. Pizza ni tak payah pakai doh pun. Pakai roti je. Kalau nak makan pizza ala-ala Pizza Hut tu kena la belajar buat doh dulukan.. Lain kali saya kongsikan pulak resepi buat doh pizza. Tapi kali ni kita buat pizza yang super simple dan senang ni dulu. Resepi campak-campak je ni.. Hehe.. Tengok bahan-bahan pun saya tak letak sukatan sebab korang boleh letak seberapa banyak pun bahan yang korang suka.

Continue reading “Roti Pizza Simple dan Sedap”

Shepherd Pie (Cottage Pie) 

Assalamualaikum. Hari ni sesi menghabiskan kentang 3 kilo yang ada kat rumah ni. Alkisah terbawa balik kentang mak mertua yang dia beli untuk dia masak kat warung dia. Guna sikit-sikit, akhirnya habis jugak. Hehe.. Last 4 biji ni saya gunakan untuk buat shepherd pie atau nama lainnya cottage pie. Sesiapa yang ada kentang banyak kat rumah tu boleh la cuba buat resepi ni. Memang sedap. Nak buatnya pun tak la susah sangat. Cuma ada banyak step. Tapi cara nak masaknya memang senang sangat. Continue reading “Shepherd Pie (Cottage Pie) “