Ayam Masak Sambal Bali

Assalamualaikum..

Menu masakan tengah hari ni ayam masak sambal bali. Mana saya dapat resepi ni? Kat Facebook la.. Hehe.. Belek-belek Facebook ternampak pulak resepi ayam sambal bali ni. Nampak sedap dan menyelerakan. So saya cuba la buat. Masa pergi Bali dulu tak ada pulak saya jumpa masakan ni kat sana. 😂😂

Cara nak masak ayam sambal bali ni tak jauh beza sangat macam kita masak ayam sambal yang biasa tu. Cuma ada tambahan sikit bahan lain macam serai dan daun kari. Tengok resepi yang senang dan bahan yang mudah, so hari ni saya cuba la buat ayam sambal bali ni. Sesekali kita tukar citarasa sikit. Ok jom tengok resepi ayam sambal bali yang sangat senang nak buat ni.

Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam (dipotong 8@kecil)
  • Garam
  • Serbuk kunyit
  • 4 batang serai (diketuk)
  • 3 tangkai daun kari
  • Sedikit kicap
  • Gula
  • Garam
  • 1 labu bawang besar (dihiris kasar)

Bahan kisar :

  • 10-15 tangkai cili kering
  • 2-3 labu bawang besar
  • 4-5 ulas bawang putih
  • 1/2 cm halia
  • Sedikit belacan

Cara-Cara:

  1. Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Perap seketika.
  2. Gorengkan ayam (tak perlu terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
  3. Buang sedikit minyak lebihan goreng ayam. Kemudian tumis serai sehingga sedikit keperangan.
  4. Masukkan daun kari. Tunggu sehingga garing.
  5. Masukkan bahan-bahan kisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak dan garing.
  6. Perasakan dengan garam dan gula serta renjiskan sedikit kicap sehingga warna sambal menjadi merah gelap (lebih kurang 3-4 kali renjis). Seimbangkan rasa.
  7. Kemudian masukkan ayam dan hirisan bawang. Kacau sebentar dan masak lagi lebih kurang 10 minit sehingga ayam sebati dengan sambal.
  8. Sedia untuk dihidangkan.

Ok dah siap.. ☺😋😋

Nota:

Kalau nak sambal banyak, boleh lebihkan bahan-bahan kisar. 
ayam masak sambal bali


Nak resepi lagi?

Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.

Advertisements

Comments

comments

Leave a Reply