Mixed Vege Pasta Goreng Eatalian Express

Mixed Vege Pasta Goreng

Assalammualaikum.. Hari ni saya nak share resepi favourite anak-anak saya iaitu pasta goreng. Tapi kali ni special sikit sebab saya masak guna mixed vege pasta daripada Eatalian Express. Ada yang dah try ke pasta ni? Sedap tau.. anak-anak yang susah nak makan sayur tu boleh cuba bagi makan pasta ni sebab pasta ni 100% natural daripada sayuran segar. Nak masak ni dah tak perlu letak sayur lagi dah. Senang kerja mak-mak nak masak. Hehe.. Lagi pun warna pasta yang berwarna-warni ni mesti menarik minat anak-anak nak makan. Tapi yang paling penting tak ada artificial colouring dalam pasta ni. Yang nampak warna-warni pasta ni semua daripada warna sayuran tu sendiri. Then, ada 4 bentuk pasta yang boleh dipilih. Boleh tengok gambar bentuk-bentuk pasta yang menarik kat bawah ni.

Continue reading “Mixed Vege Pasta Goreng Eatalian Express”

Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak share satu resepi yang sedap dan simple untuk hidangan cepat dan pantas iaitu nasi goreng belacan. Saya buat nasi goreng belacan ni lebih kurang nasi goreng cili padi tapi dengan tambahan belacan. Nak dapatkan nasi goreng belacan yang sedap, pastikan kita guna belacan yang sedap. Untuk nasi goreng ni, saya gunakan belacan Mama keluaran Hanuris Enterprise daripada Melaka.

Continue reading “Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama”

Biskut Susu Alien | Biskut Alien Viral

biskut susu

Assalammualaikum.. Sejak kebelakangan ni rasanya banyak betul kisah biskut susu alien viral ni lalu lalang di wall Facebook saya. Macam-macam rupa bentuk alien ni. Memang ketawa la tengok bentuk-bentuknya. Hehe.. Saya sendiri tak pasti siapa yang mula-mula buat biskut alien ni. Mungkin sebab kecomelan biskut bentuk alien ni, ramai yang nak mencubanya. Sebenarnya resepi biskut alien ni cuma resepi biskut susu biasa. Cuma bentuknya je ditukar jadi lebih comel. Hehe.. Selain bentuk alien ni, korang boleh jugak buat apa-apa bentuk lain ikut kreativiti masing-masing. Dalam video kat bawah ni saya ada juga buat bentuk leper macam biskut susu yang biasa. ?? Continue reading “Biskut Susu Alien | Biskut Alien Viral”

Apam Mekar Aiskrim Soda Gebu

Apam Mekar Aiskrim Soda Gebu

Assalamualaikum.. Ini percubaan kali ke 3 saya buat apam mekar aiskrim soda ni setelah fail 2 kali. Hehe.. Sebenarnya bukan lah fail sangat. 2 kali saya buat tu apam jadi lembut dan sedap cuma dia tak jadi kembang merekah macam dalam video kat bawah ni. Percubaan kali pertama tak jadi mungkin sebab ovalette dah expired. Haha.. Memang dah lama beli ovalette tu. Sebab guna sikit-sikit je, so lama la boleh simpan. Bila nak guna hari tu saya lupa pulak nak tengok tarikh luputnya. Dengan confidentnya buat apam guna ovalette yang expired. Haha.. Percubaan kali ke2 pulak mungkin apam tu tak jadi mekar sebab air aiskrim soda yang saya guna dah dibukak sehari sebelum nak buat tu. Actually air aiskrim soda tu lebihan air yang 1st trial tu. Hehe.. Mungkin sebab gasnya dah kurang, apam pun tak berapa nak naik kembang mekar. So kesimpulannya kena guna bahan-bahan yang elok untuk buat apam mekar aiskrim soda ni. Continue reading “Apam Mekar Aiskrim Soda Gebu”

Cendawan Tiram Goreng Rangup

Cendawan Tiram Goreng Rangup

Assalamualaikum.. Entry kali ni saya nak kongsikan cara nak buat cendawan tiram goreng dengan bancuhan tepung goreng yang rangup. Selain cendawan tiram, boleh jugak guna cendawan yang lain. Bancuhan tepung ni jugak boleh digunakan untuk goreng bahan yang lain seperti bayam goreng, pisang goreng, keledek goreng dan sebagainya. Campuran tepung beras dan tepung jagung akan menghasilkan bancuhan tepung yang rangup berbanding tepung gandum. Kalau suka goreng-gorengan yang ragup, boleh cuba resepi ni. Hehe..

Continue reading “Cendawan Tiram Goreng Rangup”

Nasi Tomato Mudah

nasi tomato

Assalamualaikum.. Hari ni jom kita belajar cara-cara buat nasi tomato pulak. Nasi tomato ni salah satu nasi kegemaran anak saya sebab nasi ni ada warna. Haha.. Selalunya dia memang suka makan nasi ni semata je tanpa lauk dan kuah sebab nasi ni dah ada rasa. Nampak macam kesian makan nasi saja tapi tu la favorite dia. Hehe.. Disebabkan nasi-nasi yang berperisa macam ni memang kesukaan anak-anak, saya cuba la belajar buat nasi tomato ni. So sekarang bila dan pandai sikit saya share pulak resepinya kat korang semua. Resepi ni saya ambil daripada buku masakan. Simple je sebenarnya nak buat nasi tomato ni. Bahan pun tak susah nak cari.

Continue reading “Nasi Tomato Mudah”