Churros 

Assalamualaikum.. Churros adalah sejenis pastri atau kudapan yang dikatakan berasal dari Sepanyol. Bentuk churros ni seakan-akan cakoi tapi rasanya lebih kepada rasa cream puff. Cara penyediaannya juga lebih kurang macam cream puff. Cuma churros ni digoreng di dalam minyak yang banyak manakala cream puff dibakar di dalam oven. Churros ni sangat lembut di dalamnya dan rangup di luar. Sangat sesuai untuk hidangan minum petang atau sambil bersantai-santai. Continue reading “Churros “

Nutella Brownies 

Assalamualaikum. Siapa yang suka makan brownies? Ha sebelum ni saya pernah kongsikan resepi brownies coklat dan brownies kedut. Kali ni saya kongsikan pula resepi nutella brownies. Kalau sesiapa yang nak resepi brownies coklat yang mudah dan sedap boleh klik kat sini. Untuk resepi brownies kedut pula boleh klik kat sini. Ada jugak resepi nutella cupcake saya pernah buat sebelum ni. Nutella cupcake yang cuma guna 3 bahan je. Boleh klik kat sini untuk tengok resepinya. Memang sangat sedap walaupun cuma guna 3 bahan je. Tak rugi mencuba.  Continue reading “Nutella Brownies “

Brownies Kedut Mudah

Assalamualaikum. Kepada semua peminat brownies, hari ni saya nak kongsikan resepi brownies kedut yang mudah dan sangat sedap. Rasanya kalau bukan peminat brownies pun boleh jatuh cinta kot kalau rasa brownies ni. Heheh.. Brownies ni sangat moist kalau tak terlebih bakar. Cara buat pun sangat la senang nak simple. Tak perlu guna mixer pun. Guna senduk kayu yang ade kat dapur tu pun dah boleh buat dah brownies yang super sedap dan moist ni.

wp-1491821816400.

Continue reading “Brownies Kedut Mudah”

Kek Coklat Lava

chocolate lava cake

Assalamualaikum. Saya teringin sangat nak makan kek coklat lava bila asyik tengok kat video YouTube dan TV orang buat kek lava ni. Tengok lelehan coklat dalam kek tu. Pergh!!!! Siapa tengok memang terliur la. Rugi kalau tak cuba kek lava ni. Memang sangat sedap terutamanya kalau korang penggemar coklat. Memang wajib cuba resepi ni. Continue reading “Kek Coklat Lava”

Pancake without Freshmilk (Penkek tanpa susu) 

Assalamualaikum. Hari ni saya dan anak-anak sarapan pancake. Memandangkan hari ni anak-anak bangun lambat, maka lambat la bersarapannya. Pukul 10 lebih baru sarapan. Hehe.. Selalu sarapan kegemaran dorang lempeng manis. Kadang-kadang buat lempeng pisang, lempeng jagung, lempeng kurma. Asalkan nama lempeng semua dorang suka. ? Hari ni buat kelainan sikit la. Asyik-asyik lempeng je boring jugak. Tapi asasnya sama je. Cuma tambah sikit bahan lain dah upgrade sikit lempeng jadi penkek. Hehe..

Continue reading “Pancake without Freshmilk (Penkek tanpa susu) “

Brownies Coklat Mudah

brownies coklat

Assalamualaikum. Alkisah brownies coklat di hari raya baru-baru ni.. Raya tahun ni saya beraya di rumah mertua ni Klang. Raya pertama je kat sana. Raya kedua dah balik ke Pahang sebab tak banyak rumah nak pergi kat Klang. Semua saudara mara dah berkumpul satu rumah. So dah berjumpa dengan dorang semua kat situ. Jadinya raya kedua kami balik ke Pahang untuk lawat saudara mara belah saya pulak.

Continue reading “Brownies Coklat Mudah”

Kuih Tokiaw

Assalamualaikum..

Selalu nampak kuih ni orang jual kat pasar makan. Sedap.. Tapi saya tak sure apa nama kuih ni. Tau makan je.. Hehe.. Ada inti kaya, kastard, kelapa.. Then bila nampak resepi kuih ni kat Facebook baru tau nama dia kuih tokiaw. Haha.. Ada jugak yang panggil kuih tokyo. Mungkin kuih ni berasal dari jepun agaknya kot. Ataupun kuih ni wujud sejak zaman jepun. Hehe.. Continue reading “Kuih Tokiaw”