Apam Nasi Lembut dan Gebu

apam nasi

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi apam nasi yang lembut, gebu dan sedap lagi meriah. ? Dah lama suami suruh buatkan kuih apam ni tapi belum berkesempatan. Kebetulan pulak hari tu baru beli acuan kuih lompang. Jadi bersemangat sikit nak buat kuih apam nasi ni guna acuan yang kecil comel tu. Hehe.. Kalau tak ada acuan kuih lompang no pun tak apa. Kukus je dalam 1 bekas yang besar. Cuma tambahkan sikit masa mengukus.

Continue reading “Apam Nasi Lembut dan Gebu”

Sizzling Yee Mee Hot Plate

sizzling yee mee

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsi pula resepi sizzling yee mee. Ni antara makanan kegemaran saya dan suami kalau keluar jalan-jalan terutamanya kalau makan kat food court di mana-mana shopping complex. Sizzle maksudnya berdesir. Bunyi berdesir kuah yang panas dalam Hot Plate tu la yang maksudnya sizzling.. Tapi kalau tak ada Hot Plate pun jangan risau. Still boleh masak dalam kuali biasa untuk bagi dia panas dan bunyi sizzling tu. Hehe.. Continue reading “Sizzling Yee Mee Hot Plate”

Spaghetti Carbonara Simple

Assalamualaikum. Aktiviti hujung minggu macam biasa membeli belah stok barang-barang dapur dengan suami dan anak-anak. Selalunya saya list semua barang yang nak di beli supaya lebih senang dan cepat nak beli sambil nak bawak anak-anak kecil. Tapi walaupun dah buat list, kadang-kadang terbabas jugak beli bende lain yang tak ada dalam list tu. Hehe.. Macam 2 minggu lepas saya terbeli sos prego carbonara. Hehe. Bukan terbeli sebenarnya tapi lebih kepada sengaja beli sebab dah lama tak makan spaghetti carbonara. ?? tapi bila dah beli tu tak buat-buat pun lagi spaghetti tu. Dah 2 minggu tersimpan kat dalam almari, baru hari ni terasa nak makan spaghetti. Continue reading “Spaghetti Carbonara Simple”

Brownies Coklat Mudah

brownies coklat

Assalamualaikum. Alkisah brownies coklat di hari raya baru-baru ni.. Raya tahun ni saya beraya di rumah mertua ni Klang. Raya pertama je kat sana. Raya kedua dah balik ke Pahang sebab tak banyak rumah nak pergi kat Klang. Semua saudara mara dah berkumpul satu rumah. So dah berjumpa dengan dorang semua kat situ. Jadinya raya kedua kami balik ke Pahang untuk lawat saudara mara belah saya pulak.

Continue reading “Brownies Coklat Mudah”