Sambal Sotong Bersantan Yang Special

Assalamualaikum..Hari ni saya nak share 1 resepi yang saya rasa paling special iaitu sambal sotong bersantan. Sambal sotong bersantan ni sangat special bagi saya sebab resepi ni antara makanan kegemaran arwah abah saya. Kalau dia beli sotong, mesti dia akan suruh mak saya masakan sambal sotong bersantan ni. So memang dia akan kupas kelapa sendiri sampai siap mesin untuk mak saya buat santan semata-mata untuk buat sambal sotong bersantan ni. Hehe.

sambal sotong bersantan

Continue reading “Sambal Sotong Bersantan Yang Special”

Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak share satu resepi yang sedap dan simple untuk hidangan cepat dan pantas iaitu nasi goreng belacan. Saya buat nasi goreng belacan ni lebih kurang nasi goreng cili padi tapi dengan tambahan belacan. Nak dapatkan nasi goreng belacan yang sedap, pastikan kita guna belacan yang sedap. Untuk nasi goreng ni, saya gunakan belacan Mama keluaran Hanuris Enterprise daripada Melaka.

Continue reading “Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama”

Chicken Parmigiana

chicken parmigiana

Assalamualaikum… Minggu lepas saya dan family pergi makan di Secret Recipe. Suami saya order menu chicken parmigiana. Katanya pernah makan sebelum ni memang sedap. Then dia suruh saya cuba rasa. Rasa sekali memang sedap sangat chicken parmigiana ni rupanya. Rugi saya tak pernah makan sebelum ni. Haha.. Sebab saya ni selalu takut nak cuba menu baru kalau pergi mana-mana. Takut tak sedap nanti rugi bayar mahal-mahal. Haha.. Mesti order yang sama je setiap kali makan kat luar. So lepas try menu baru yang sedap macam ni saya rasa saya patut cuba order makanan yang lain-lain la kot kalau makan kat luar. Continue reading “Chicken Parmigiana”

Ayam Panggang Sos Carbonara

ayam panggang sos carbonara

Assalamualaikum… Hi semua.. pernah dengar @ makan ayam panggang dengan sos carbonara tak? Resepi ni sangat ringkas dan sedap sebab cuma perlu bakar ayam dan buat sos daripada sos carbonara segera. Hehe.. Dah lama saya jumpa resepi ni di Facebook dan dah beberapa kali jugak saya masak ni. Cuma baru sekarang berkesempatan nak update di blog dan buat video. Kalau tak silap resepi ni daripada lina pg. Thanks to her for this awesome recipe.? Tapi saya ada ubah sikit resepinya daripada yang asal ikut citarasa sendiri dan bahan yang ada kat rumah. Hehe.

Continue reading “Ayam Panggang Sos Carbonara”

Ikan Siakap Stim

ikan siakap stim

Assalamualaikum. Menu makan tengah hari saya hari ni ikan siakap stim. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi ikan siakap 3 rasa ala Thai. Sesiapa yang nak cuba masakan ala Thai yang sedap ni boleh tengok resepinya disini. Kali ni saya nak buat stim pulak. Sesekali makan stim ni bagus jugakkan untuk kesihatan sebab tak menggunakan minyak. Kurang kolestrol. Lagipun sangat mudah nak buat.

Continue reading “Ikan Siakap Stim”

Mac & Cheese (Makaroni dan Keju)

Assalamualaikum. Menu hari ni western pulak atas permintaan salah seorang follower Buat Orang Lapo di Facebook. Kepada peminat cheese wajib cuba resepi ni. Boleh jugak buat untuk anak-anak sebab tak pedas. Kalau anak-anak dah jemu makan nasi, boleh cuba bagi makan mac & cheese (Macaroni and Cheese) ni. Sedap tau. Anak-anak saya memang suka sangat mac & cheese ni. Kalau pergi restoran yang ada menu ni, mesti order untuk dorang. Lagi pun cheese ni boleh menambah berat badan dorang. Biasa la budak-budak kejap nak makan, kejap tak nak makan. Bila tak sihat pulak mula la selera pun kurang yang menyebabkan berat badan pun turunkan. So boleh la cuba bagi cheese sebagai salah satu menu untuk menaikkan berat badan dorang.

Continue reading “Mac & Cheese (Makaroni dan Keju)”

Kari Ayam Tanpa Santan

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan pula resepi kari ayam yang tak perlu menggunakan santan. Ni resepi mak mertua saya. Resepi kari ni resepi special kat warung dia. Ada pelanggan yang datang dari jauh semata-mata nak makan kari ni. Ada jugak yang hari – hari datang makan kari tanpa jemu. Hehe. Ada secret ingredient dalam masakan kari ayam mak mertua saya ni. Kalau nak tau boleh tengok resepi kat bawah.

Continue reading “Kari Ayam Tanpa Santan”