Kuah Kacang Resepi Mak Paling Sedap

Assalamualaikum..Mom’s recipe always the best!! ? Resepi kuah kacang mak saya ni resepi yang paling best dan paling yang ditunggu-tunggu oleh semua tetamu terutamanya masa hari raya. Hari ni saya dan mak saya kongsikan resepi kuah kacang yang super sedap ni. Ada secret ingredient tau. Hehe. Sementara mak masih ada dan sihat ni jom la kita sama-sama menuntut ilmu masak daripada mak kita. Selalunya resepi mak kita sendiri mesti la resepi yang paling sedap dan tiada tandingannya. Sebab kita membesar dengan air tangan mak kita dari kecil. Jadi masakan mak tu dah sebati dengan selera dan jiwa kita. Hehe.. Tapi kalau ada yang tak berkesempatan nak rasa masakan mak sendiri, jangan sedih-sedih pulak tau. Mungkin Allah bagi rezeki yang lebih baik daripada tu.

kuah kacang

Continue reading “Kuah Kacang Resepi Mak Paling Sedap”

Sayur Campur Istimewa Bersama Santan

sayur campur istimewa bersama santan

Assalamualaikum.. Pagi raya di rumah mak mertua saya tak lengkap tanpa hidangan sayur campur istimewa bersama santan yang sedap ni. Setiap kali hari raya, sayur campur ni memang menjadi hidangan wajib yang dimakan bersama ketupat dan kuah kacang. Sayur campur ni istimewa sebab ia dimasak bersama santan. Dan yang lebih istimewa sebab ia dimasak oleh mak mertua. Kita ni tukang makan je. Haha.. Selalunya tolong potong sayur je. Yang selebihnya dia yang buat. Lain air tangan, lain rasanya nanti. Hehe.. Sambil-sambil tolong tu saya pun belajar la cara masak sayur yang super sedap ni. Rasanya mungkin ini cara orang jawa makan sebab mak mertua saya orang jawa. Pergi beraya rumah adik beradik dia pun ada hidangan sayur ni. Cuma bahan sayurannya lain-lain. Mungkin sayur ni pengganti kepada kuah lemak lontong. Mula-mula memang rasa pelik sebab di tempat saya iaitu di Pahang tak pernah makan sayur ni di pagi raya. Tapi bila dah selalu makan, rasa tak lengkap pulak pagi raya tanpa sayur yang best ni. Hehe.

Continue reading “Sayur Campur Istimewa Bersama Santan”

Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) 

Assalamualaikum. Ok hari ni saya nak kongsikan pula resepi biskut coklat cip (Chocolate chip cookies). Biskut ni bukan buat masa raya je ok. Masa tak raya pun boleh buat jugak sebab rasa dia yang sangat sedap dan rangup. Yang membuatkan biskut ni lagi sedap bila tambah kekacang yang pelbagai untuk merangupkannya.  Continue reading “Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) “

Kacang Buncis Goreng dengan Telur Pedas

Assalamualaikum. Hari ni saya nak bagi resepi yang simple dan sempoi je iaitu kacang buncis goreng dengan telur. Bujang-bujang boleh la masak ni sebab senang sangat je. Heh. Senang dan sedap. Kalau nak cepat duduk kat dapur memang saya masak sayur yang senang-senang macam ni je. Masak sambil nak tengok anak-anak kena la masak laju-laju. Kalau tak, memang banyak la projek diorang buat nanti. Hehe.. Continue reading “Kacang Buncis Goreng dengan Telur Pedas”