Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik

Assalamualaikum. Hari ni saya masak kek kegemaran anak-anak saya. Kenapa saya cakap kegemaran anak-anak saya sebabnya anak-anak saya memang penggemar cheese tegar. Salah satunya upside down oreo cheesecake ni la. Kalau saya buat kek yang berasaskan keju memang anak-anak saya berebut2 makan. Hehe. Kek ni dipanggil upside down atau ‘terbalik’ kerana ada susunan oreo di dasar kek dan apabila diterbalikkan kek ni nampak sangat cantik.

Continue reading “Upside Down Oreo Cheesecake | Kek Oreo Terbalik”

Apam Coklat Kukus Mudah Tanpa Mixer

Assalamulaikum. Apam coklat ni sangat mudah untuk dibuat kerana tidak memerlukan mixer. Selain menggunakan whisk, boleh juga guna blender @ pengisar untuk membancuh adunan. Rasanya pun sangat sedap, lembut dan gebu seakan-akan kek coklat kukus moist. Apam coklat ni juga sesuai digabungkan dengan adunan cheese yang saya buat dalam resepi puteri ayu cheese sebelum ni. Boleh tengok cara untuk membuat cheese kat resepi puteri ayu cheese tu ok.

apam coklat

Continue reading “Apam Coklat Kukus Mudah Tanpa Mixer”

Fruits Pastry Cake Viral | Kek Pastry Buah Viral

Assalamualaikum. Sejak dua menjak ni fruits pastry cake menjadi resepi viral di laman sosial. Sana sini orang upload gambar dan bercerita pasal fruits pastry cake di Facebook dan juga Instagram. Bila ramai yang request resepi ni, saya pun cuba buat untuk memenuhi permintaan ramai. Actually fruits pastry cake ni dah lama wujud tapi baru-baru ni ia menjadi resepi yang tular di media sosial. Saya sendiri tak pasti macam mana kek ni boleh menjadi sebutan orang ramai. Hehe. Tapi tak kisah la sebab apa pun. Yang penting fruits pastry cake memang sedap.

fruits pastry cake Continue reading “Fruits Pastry Cake Viral | Kek Pastry Buah Viral”