Ayam Mentega Telur Masin Paling Sedap

Assalamualaikum. Hari-hari nak fikir pasal masak ni penat jugak. Bukan penat apa, tapi penat sebab selalunya takde idea nak masak apa. Bila dah ada idea menu, bahan pulak yang takda. Haha. Saya rasa mesti ramai yang mengalami masalah macam saya ni kan? Terutamanya geng-geng suri rumah yang hari-hari kena fikir menu masakan untuk keluarga. Hehe. Tapi hari ni saya nak cuba resepi baru iaitu ayam mentega telur masin a.k.a salted eggs butter chicken. Saya tak pernah lagi masak ni. So baru la untuk saya. Hehe. 

Continue reading “Ayam Mentega Telur Masin Paling Sedap”

Roti Sardin Cheese ala BOL Mudah dan Sedap

Assalamualaikum. Sebelum ni saya selalu buat roti sardin gulung dan roti sardin goreng. Kali ni saya cuba buat roti sardin bakar pula. Roti ni berintikan sardin dan telur dan dibakar dengan taburan cheese. Rasanya cara ni lebih berkhasiat kerana roti dibakar tanpa menggunakan minyak. So kalau nak mencuba resepi baru, boleh la cuba buat roti sardin cheese ala BOL (Buat Orang Lapo) ni.

roti sardin cheese

Continue reading “Roti Sardin Cheese ala BOL Mudah dan Sedap”

Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut

Assalamualaikum. Kek chiffon adalah kek yang sangat ringan yang dibuat dengan minyak sayuran, telur, gula, tepung, serbuk penaik, dan perasa. Kek chiffon boleh di buat dengan pelbagai perasa seperti pandan, coklat, oren, strawberi dan sebagainya terpulang kepada citarasa masing-masing. Sebelum ni saya pernah membuat kek chiffon strawberi. Kali ni nak buat perisa pandan pula.

kek chiffon

Continue reading “Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut”

Biskut Puff Kelapa | Coconut Puff Cookies

Assalamualaikum. Coconut puff cookies ataupun biskut puff kelapa ni adalah gabungan puff dan juga biskut. Mungkin ramai yang tak pernah makan atau tak pernah dengar pun nama biskut ni. Hehe. Actually, teksurenya lembut sama seperti puff yang lain. Bahagian luar pula saya salutkan dengan coklat masakan cair untuk mendapat rasa yang rangup apabila coklatnya keras.

biskut puff kelapa Continue reading “Biskut Puff Kelapa | Coconut Puff Cookies”

Udang Goreng Butter Sedap | Butter Prawn

Assalamualaikum. Resepi udang goreng butter yang dihidangkan dengan sarang telur ni memang sedap. Rasanya pedas dan sedikit manis dan ada juga sedikit rasa berempah kari. Sebelum ni saya pernah buat ayam butter. Boleh tengok resepinya disini. Actually resepinya lebih kurang je. Cuma untuk resepi udang goreng butter ni saya sertakan sekali cara untuk membuat sarang telur untuk dimakan bersama udang goreng butter.

udang goreng butter

Continue reading “Udang Goreng Butter Sedap | Butter Prawn”