Kek Span Oreo Lembut dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut dan Tips Membuat Meringue”

Kek Batik Biskut Marie Cheese

Kek Batik Biskut Marie Cheese

Assalamualaikum. Rasanya ramai yang dah mencuba resepi kek batik biskut marie yang biasa yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Klik sini untuk resepi. Kalau yang dah pernah cuba dan berjaya buat, mesti dah tau kesedapan kek batik yang lembut tu. So kali ni saya nak buat pulak kek batik biskut marie cheese. Actually resepi kek batiknya sama je cuma kali ni saya tambahkan cheese sebagai topping di atas kek ni untuk menambahkan lagi kesedapan kek batik ni.

Continue reading “Kek Batik Biskut Marie Cheese”

Chocolate Souffle (Coklat Souffle)

chocolate souffle

Assalamualaikum.. Dalam banyak-banyak resepi yang saya dah pernah buat, chocolate souffle ni antara resepi yang agak susah untuk saya buat. Maklumla saya ni bukan expert bakers pun. Hihi.. Actually nak bancuh adunannya senang je sebab bahan-bahan tak banyak pun. Cuma bila masa nak bakar tu souffle ni tak naik cantik ke atas. Selalu die kembang dan tumpah meleleh ke bawah. Banyak kali jugakla saya cuba bakar souffle ni. Akhirnya jadi jugak. Nampak dalam video orang lain buat macam senang. Bila buat sendiri susah pulak dia nak jadi. Hehe. Tapi walaupun susah, rasa dia memang sedap, gebu, lembut. Bila makan tu rasa cair kat dalam mulut. Memang tak menyesal la percubaan yang beberapa kali tu. Hehe.. Next time boleh buat lagi. Harap-harap jadi lagi cun daripada yang ni. Continue reading “Chocolate Souffle (Coklat Souffle)”

Apam Balik Sedap dan Gebu menggunakan Blender

apam balik

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak cuba buat apam balik pulak sebab favorite sangat apam balik ni. Resepi yang senang dan confirm jadi. Masa saya upload video apam balik di YouTube channel Buat Orang Lapo baru-baru ni, ramai yang cakap terliur sebab tengok cerita My Coffee Prince. Hehe. Saya tak pernah tengok cerita tu. So tak tahu la pulak apa kisah apam balik dalam cerita My Coffee Prince tu. Mungkin ramai yang minat cerita ni sebab hero dan heroinnya Fattah Amin dan Janna Nick kot. Hehe.. Disebabkan pengaruh cerita tu, ramai la yang teringin nak cuba buat sendiri. Hehe. So kepada peminat cerita My Coffee Prince, peminat Fattah Amin dan Janna Nick, dan jugak peminat tegar apam balik, boleh la cuba resepi apam balik yang saya share ni. Sure lepas ni tak cari dah apam balik kat luar. Hehe..

Continue reading “Apam Balik Sedap dan Gebu menggunakan Blender”