Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi chicken tortilla wraps yang sangat senang dan sedap dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa. Bila buat tortilla wraps sendiri, boleh letak pelbagai bahan ikut selera masing-masing. Resepi yang saya kongsikan ini adalah resepi yang amat mudah dan paling penting tentunya sedap dan mengenyangkan.

chicken tortilla wraps

Continue reading “Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah”

Pasta Sardin Yeo’s

Pasta Sardin Yeo's

Assalamualaikum. Ramadan datang lagi, tentu ibu-ibu atau yang bujang pening kepala nak masak apa yang mudah kan? Balik kerja, kena hadap jalan sesak dan menyebabkan kekangan untuk menyediakan juadah yang berbaloi untuk dimakan buat berbuka. Pastinya kita semua memerlukan makanan yang sedap dan paling penting sihat. Jadi untuk memastikan kita semua mendapat yang #terbaikramadan , jom cuba resepi mudah dengan hanya tiga hingga empat langkah sahaja. Alhamdulillah untuk beberapa hari puasa ni, saya masih lagi berkesempatan untuk berkongsi idea resepi yang ringkas untuk semua. Awal-awal puasa ni rasanya idea untuk masak berbuka dan bersahur masih banyak mencurah-curah. Hehe.. So hari ni saya nak kongsikan satu resepi sardin yang sangat mudah dan cepat disediakan iaitu resepi pasta sardin Yeo’s.

Continue reading “Pasta Sardin Yeo’s”

Fettuccine Carbonara Prego Simple 

fettuccine carbonara prego

Assalamualaikum.. Hi semua.. Entry kali ni saya kongsikan pula menu favourite anak-anak saya iaitu fettuccine carbonara prego simple. Resepi ni memang sangat simple dan cepat untuk dimasak sebab saya menggunakan sos carbonara prego. Hehe. Cuma saya tambah sedikit bahan lain untuk jadikan carbonara ni lebih sedap dan menyelerakan. Actually, carbonara ni jadi favourite anak-anak sebab rasa yang berlemak dan yang penting tak ada rasa pedas. Tapi untuk mak ayah makan, boleh juga taburkan chili flakes masa nak makan atau tambahkan serbuk cili ke dalam sos carbonara ni. Maklumlah perut orang Malaysia ni mana boleh lari daripada makanan pedaskan.. Hehe.

Continue reading “Fettuccine Carbonara Prego Simple “

Chicken Parmigiana

chicken parmigiana

Assalamualaikum… Minggu lepas saya dan family pergi makan di Secret Recipe. Suami saya order menu chicken parmigiana. Katanya pernah makan sebelum ni memang sedap. Then dia suruh saya cuba rasa. Rasa sekali memang sedap sangat chicken parmigiana ni rupanya. Rugi saya tak pernah makan sebelum ni. Haha.. Sebab saya ni selalu takut nak cuba menu baru kalau pergi mana-mana. Takut tak sedap nanti rugi bayar mahal-mahal. Haha.. Mesti order yang sama je setiap kali makan kat luar. So lepas try menu baru yang sedap macam ni saya rasa saya patut cuba order makanan yang lain-lain la kot kalau makan kat luar. Continue reading “Chicken Parmigiana”

Ayam Panggang Sos Carbonara

ayam panggang sos carbonara

Assalamualaikum… Hi semua.. pernah dengar @ makan ayam panggang dengan sos carbonara tak? Resepi ni sangat ringkas dan sedap sebab cuma perlu bakar ayam dan buat sos daripada sos carbonara segera. Hehe.. Dah lama saya jumpa resepi ni di Facebook dan dah beberapa kali jugak saya masak ni. Cuma baru sekarang berkesempatan nak update di blog dan buat video. Kalau tak silap resepi ni daripada lina pg. Thanks to her for this awesome recipe.? Tapi saya ada ubah sikit resepinya daripada yang asal ikut citarasa sendiri dan bahan yang ada kat rumah. Hehe.

Continue reading “Ayam Panggang Sos Carbonara”

Baguette Pizza Simple dan Sedap

Assalamualaikum. Siapa yang suka makan roti baguette? Mungkin jugak ada yang tak pernah dengar kot roti ni. Roti ni berasal daripada Perancis. Ia berbentuk panjang dan agak keras. Jadi roti ni lebih sesuai untuk di masak berbanding roti putih biasa yang lembut tu lebih sedap kalau makan terus. Hari ni saya nak tunjukkan salah satu cara nak buat roti baguette ni menjadi lebih sedap iaitu Baguette Pizza. Continue reading “Baguette Pizza Simple dan Sedap”