Nasi Arab Barokah Kitchen mudah dan cepat untuk disediakan

Nasi Arab Barokah Kitchen

Assalamualaikum. Baru-baru ni ada sebuah restoran nasi arab yang baru bukak berdekatan kawasan rumah saya. Disebabkan restoran tu nampak cantik dan besar, saya dan family semua cuba merasa nasi arab kat kedai tersebut. Dengan harapan nasi arab kat situ sedap la. Hehe.. 1st time try nasi arab kambing dan nasi arab ayam kat situ memang sedap. Dagingnya sangat lembut. Continue reading “Nasi Arab Barokah Kitchen mudah dan cepat untuk disediakan”

Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) 

ayam madu bbq

Assalamualaikum… Jom try buat honey bbq chicken pulak hari ni atau dalam bahasa melayu dia ayam madu bbq. Hehe.. Ni pertama kali saya buat ayam madu bbq ni. Sedap sangat hingga menjilat jari. Boleh kalah chicken wing kat domino's dan Pizza Hut tu kot. Haha. Resepi pun simple je. Mana yang dah ada anak tu, bolehla ajak dorang sekali buat ni. Mesti dorang seronok main masak-masak. Untung-untung dah besar nanti pandai masak boleh buka restoran. Hehe.. Atau pun sekurang-kurangnya boleh menyenangkan mak kat dapur nanti bila anak-anak semua dah pandai masak. Boleh la start belajar dengan menu-menu yang simple macam ni.

Continue reading “Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) “

Ayam Panggang Sos Carbonara

ayam panggang sos carbonara

Assalamualaikum… Hi semua.. pernah dengar @ makan ayam panggang dengan sos carbonara tak? Resepi ni sangat ringkas dan sedap sebab cuma perlu bakar ayam dan buat sos daripada sos carbonara segera. Hehe.. Dah lama saya jumpa resepi ni di Facebook dan dah beberapa kali jugak saya masak ni. Cuma baru sekarang berkesempatan nak update di blog dan buat video. Kalau tak silap resepi ni daripada lina pg. Thanks to her for this awesome recipe.? Tapi saya ada ubah sikit resepinya daripada yang asal ikut citarasa sendiri dan bahan yang ada kat rumah. Hehe.

Continue reading “Ayam Panggang Sos Carbonara”

Ayam Panggang ala Kenny Rogers 

Assalamualaikum. Siapa yang suka makan Kenny Rogers Roasters? Ha sedapkan? Tapi nak makan selalu sangat kat restoran tu mesti fikir 2 3 4 kali kan? Hehe.. Sebab harga yang agak mahal. Baru-baru ni saya ade pergi makan kat situ tapi rasanya portion ayam semakin kecil berbanding dulu. Mungkin untuk menjimatkan kos. So hari ni saya nak kongsikan resepi ayam panggang ala Kenny Rogers ni. Dengan kos yang rendah, kita dapat makan ayam sesedap Kenny Rogers dan boleh buat selalu. Hehe..  Continue reading “Ayam Panggang ala Kenny Rogers “

Ayam Bakar Mayonis

ayam bakar mayonis

Assalamualaikum. Hari ni saya nak sediakan ayam bakar mayonis yang sedap lazat menjilat jari gitu.. Haha.. Sedap tau resepi ni. Saya jumpa di Facebook. Dah la sedap, senang pulak tu nak buatnya. Masuk je semua bahan lepas tu perap dan bakar. Kan senang tu? Hehe.. Kalau yang tak ada oven tu boleh jugak bakar di atas dapur biasa. Bungkus dengan aluminium foil ataupun daun pisang supaya tak cepat rentung.  Continue reading “Ayam Bakar Mayonis”