Kari Ayam Tanpa Santan

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan pula resepi kari ayam yang tak perlu menggunakan santan. Ni resepi mak mertua saya. Resepi kari ni resepi special kat warung dia. Ada pelanggan yang datang dari jauh semata-mata nak makan kari ni. Ada jugak yang hari – hari datang makan kari tanpa jemu. Hehe. Ada secret ingredient dalam masakan kari ayam mak mertua saya ni. Kalau nak tau boleh tengok resepi kat bawah.

Continue reading “Kari Ayam Tanpa Santan”

Ayam Pongteh Masakan Baba Nyonya

Assalamualaikum. Hari ni saya nak cuba masak masakan baba nyonya pulak iaitu resepi ayam pongteh. Pertama kali sebenarnya saya cuba masakan baba nyonya ni. Selalu masakan melayu dan barat je yang banyak saya buat. Hari ni nak cuba rasa masakan lain pulak. Resepi ni saya ambil daripada The Sisters kat blog sistercookingproject2.blogspot.my. Boleh refer blog ni untuk resepi asal. Memang banyak resepi-resepi yang best daripada blog ni. Katanya dia belajar resepi ni daripada kawannya.

Continue reading “Ayam Pongteh Masakan Baba Nyonya”

Ayam Masak Halia Sedap

Assalamualaikum. Menu berbuka hari ni ayam masak halia. Buat untuk sahur pun boleh ni sebab senang je. Main campak-campak je bahan. Hehe.. Sempat la nk masak pepagi tu kan.. Elok makan halia ni untuk buang angin dalam badan. Bole buat selalu kalau nak buang banyak angin ? Dalam resepi ni saya gunakan cili padi. Kalau tak nak pedas sangat boleh tukar guna cili besar sebab serbuk lada hitam dah ada rasa pedas. Continue reading “Ayam Masak Halia Sedap”

Ayam Bakar Mayonis

ayam bakar mayonis

Assalamualaikum. Hari ni saya nak sediakan ayam bakar mayonis yang sedap lazat menjilat jari gitu.. Haha.. Sedap tau resepi ni. Saya jumpa di Facebook. Dah la sedap, senang pulak tu nak buatnya. Masuk je semua bahan lepas tu perap dan bakar. Kan senang tu? Hehe.. Kalau yang tak ada oven tu boleh jugak bakar di atas dapur biasa. Bungkus dengan aluminium foil ataupun daun pisang supaya tak cepat rentung.  Continue reading “Ayam Bakar Mayonis”

Ayam Masak Merah Mudah 

Assalamualaikum. Hari minggu ni saya dan keluarga tak ke mana. Duduk rumah je sebab kakak saya sekeluarga nak datang ke rumah. Bila ada tetamu nak datang rumah, tuan rumah mesti la kena hidangkan makanankan.. Segan pulak kalau tak ada apa hidangan untuk tetamu walaupun sekadar air. ? Disebabkan kakak saya nak datang waktu tengah hari, jadi saya terus la buat hidangan untuk makan tengah hari. Sekali untuk keluarga sendiri.. Hehe. Saya pilih untuk buat menu simple dan senang je hari ni iaitu ayam masak merah. Resepi ni memang sangat mudah untuk disediakan. Resepi campak-campak bak kata orang tu.. ??

Continue reading “Ayam Masak Merah Mudah “