Roti Sardin Cheese ala BOL Mudah dan Sedap

Assalamualaikum. Sebelum ni saya selalu buat roti sardin gulung dan roti sardin goreng. Kali ni saya cuba buat roti sardin bakar pula. Roti ni berintikan sardin dan telur dan dibakar dengan taburan cheese. Rasanya cara ni lebih berkhasiat kerana roti dibakar tanpa menggunakan minyak. So kalau nak mencuba resepi baru, boleh la cuba buat roti sardin cheese ala BOL (Buat Orang Lapo) ni.

roti sardin cheese

Continue reading “Roti Sardin Cheese ala BOL Mudah dan Sedap”

Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut

Assalamualaikum. Kek chiffon adalah kek yang sangat ringan yang dibuat dengan minyak sayuran, telur, gula, tepung, serbuk penaik, dan perasa. Kek chiffon boleh di buat dengan pelbagai perasa seperti pandan, coklat, oren, strawberi dan sebagainya terpulang kepada citarasa masing-masing. Sebelum ni saya pernah membuat kek chiffon strawberi. Kali ni nak buat perisa pandan pula.

kek chiffon

Continue reading “Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut”

Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah

Assalamualaikum. Apam adalah antara kuih yang menjadi kegemaran saya dan keluarga terutama anak-anak. Jadi memang banyak jenis apam yang pernah saya buat. Kali ni saya nak cuba resepi apam santan pula. Mak saya bagitau yang dia selalu buat apam santan masa dulu untuk jualan. Tapi sekarang dah lama dia tak jual kuih apam santan, resepi pun dah lupa. Hehe. Kemudian saya cuba mencari resepi apam santan dan cuba membuatnya lebih kurang macam resepi kuih apam seri ayu tapi menggunakan santan. Alhamdulillah resepi ni menjadi dan sangat lembut walaupun dah sejuk. Bahan yang paling penting untuk membuat apam ni semestinya santan. Jadi saya memilih santan yang paling berkualiti iaitu M&S Santan.

apam santan

Continue reading “Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah”

Frambozen Kenari yang Rangup, Chewy dan Lembut

Assalamualaikum. Frambozen kenari? Nama cookies yang pelik tapi sangat sedap. Jangan tanya saya kenapa nama dia frambozen kenari sebab saya sendiri pun tak tahu mana asal usul nama cookies ni. Hehe. Rasa dia bahagian bawah tu macam cookies @ biskut raya lebih kurang. Bahagian atas pula rasa chewy dengan permukaan yang crunchy. Memang sangat sedap buat kudap-kudapan.

frambozen kenari

Continue reading “Frambozen Kenari yang Rangup, Chewy dan Lembut”

Kek Karamel Pelangi Sedap dan Lembut

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai, saya cuba membuat kek karamel pelangi yang pernah viral dulu. Kek karamel pelangi ni adalah gabungan pencuci mulut puding karamel dan juga kek span yang sangat lembut. Walaupun cara membuatnya agak panjang, tapi hasil dan rasanya amat memuaskan dan sedap. Jadi, hasil kerja keras untuk membuat kek karamel pelangi ni memang sangat berbaloi dengan kesedapannya. Hehe.

kek karamel pelangi

Continue reading “Kek Karamel Pelangi Sedap dan Lembut”

Kek Batik Biskut Marie Cheese

Kek Batik Biskut Marie Cheese

Assalamualaikum. Rasanya ramai yang dah mencuba resepi kek batik biskut marie yang biasa yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Klik sini untuk resepi. Kalau yang dah pernah cuba dan berjaya buat, mesti dah tau kesedapan kek batik yang lembut tu. So kali ni saya nak buat pulak kek batik biskut marie cheese. Actually resepi kek batiknya sama je cuma kali ni saya tambahkan cheese sebagai topping di atas kek ni untuk menambahkan lagi kesedapan kek batik ni.

Continue reading “Kek Batik Biskut Marie Cheese”