Puding Karamel Santan Yang Mudah

Assalamualaikum. Puding karamel adalah salah satu pencuci mulut kegemaran saya. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi puding karamel yang biasa. Boleh klik disini untuk resepinya. Bagi yang alergik telur atau tidak sukakan bau dan rasa telur di dalam puding, boleh cuba resepi puding karamel tanpa telur disini. Kali ni saya nak kongsikan pula lagi satu resepi puding karamel yang sedap dan berkrim iaitu puding karamel santan dengan menggunakan santan kelapa M&S.

Continue reading “Puding Karamel Santan Yang Mudah”

Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)

Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)

Assalamualaikum.. Puding karamel ni antara dessert kegemaran saya terutamanya di bulan puasa. Masa duduk di rumah lama dulu ada sorang penjual puding karamel yang sangat sedap di bazar Ramadhan. Dalam seminggu, 3-4 kali jugakla saya beli puding dia. Hehe.. Selain puding karamel, dia ada jugak jual macam-macam puding buah-buahan. Semuanya sedap-sedap. Rindu pulak nak duduk balik kat rumah lama. Heheh.. Kat area rumah baru ni dah tak ada bazar yang meriah, besar dan panjang macam kat rumah lama dulu. Huhu.. Dah tak dapat merasa puding sedap lagi. Kebanyakkan orang jual puding karamel ni selalunya puding yang menggunakan telur. So kali ni saya nak share resepi puding karamel tanpa telur pulak (eggless caramel pudding). Pada sesiapa yang alergik telur ataupun tak suka rasa telur dalam puding, boleh try resepi ni. Confirm tak menyesal. Silap-silap hari-hari repeat buat puding karamel tanpa telur ni. Haha..

Continue reading “Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)”

Salted Popcorn with Chocolate and Nuts (Popcorn Masin bersalut Coklat dan Kacang) 

chocolate popcorn

Assalamualaikum. Minggu lepas saya pergi ke bakery untuk mencari sedikit bahan-bahan untuk membuat kuih dan kek. Dalam pada mencari bahan-bahan tu sambil pusing-pusing bakery, saya terjumpa la bertih jagung untuk membuat popcorn. Apa yang menarik perhatian saya nak membeli bertih jagung ni sebab ada dua jenis bertih jagung iaitu 'popcorn mushroom' dan 'popcorn butterfly'. Maka bermulalah misi untuk membuat Salted Popcorn with Chocolate.

Continue reading “Salted Popcorn with Chocolate and Nuts (Popcorn Masin bersalut Coklat dan Kacang) “

Puding Karamel

puding caramel

Assalamualaikum..

Hari ni saya nak share resepi puding karamel. Selalunya puding karamel ni banyak dijual kat bazar Ramadhan semasa bulan puasa. Pergi mana-mana bazar Ramadhan mesti jumpa punya la puding ni kan.. Tapi macam biasala harga makanan kat bazar bukan murah. Apa kata kita belajar buat puding karamel ni sendiri sebab senang yang amat je sebenarnya buat puding ni. Jom kita tengok cara nak buat puding karamel yang sedap ni.. Continue reading “Puding Karamel”