Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)

Assalamualaikum.. Rasanya kek coklat lembap atau moist chocolate cake ni antara kek yang paling digemari orang ramai. Ada banyak juga resepi kek yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Tapi rupanya kek coklat lembap kukus ni tak pernah lagi saya kongsikan resepinya. Hehe. Baru sekarang teringat nak kongsikan resepinya bila ramai yang menanyakan pasal kek coklat yang boleh dikukus.

Continue reading “Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)”

Japanese Cotton Cheesecake Gebu dan Moist

Assalamualaikum. Masuk hari ni, dah lebih kurang 3 minggu anak saya memulakan persekolahannya. Dan mood dia nak ke sekolah semakin stabil. Hari pertama dia memang sangat bersemangat nk pergi ke sekolah. Lepas 3 4 hari, dia dah mula macam boring dan tak nak ke sekolah. Puas jugak la nak memujuknya. Mungkin dia tak nak ke sekolah sebab tak bebas bermain macam kat rumah agaknya. Hehe.. Lepas 3 hari, alhamdulillah dia dah ok dan dah boleh adapt alam persekolahan. Bila dah ok, hari-hari dia bersemangat nak pergi sekolah. Tengah malam pun ajak pergi sekolah lagi. Haha.. Since anak saya dah ok dengan persekolahan dia, baru la saya ada masa sikit nak spend time kat dapur. Dah lama tekak ni teringin nak makan japanese cotton cheesecake ni sebenarnya. Continue reading “Japanese Cotton Cheesecake Gebu dan Moist”

Kek Batik Biskut Marie Lembut

Assalamualaikum. Minggu lepas saya sekeluarga balik ke rumah mertua. Cadang nak bawa makanan untuk orang-orang di rumah mertua. Bukan ada apa-apa special event pun, cuma saja suka-suka sesekali nak bawa buah tangan untung dorang. Hehe.. Lagi pun bila makan beramai-ramai tu yang jadi lebih seronok dan lebih sedap kan.. Fikir punya fikir saya teringat nak buat kek batik biskut marie. Sebabnya kek batik ni senang dan cepat je nak buatnya dan tak memerlukan kos yang tinggi. Continue reading “Kek Batik Biskut Marie Lembut”

Kek Coklat Lava

chocolate lava cake

Assalamualaikum. Saya teringin sangat nak makan kek coklat lava bila asyik tengok kat video YouTube dan TV orang buat kek lava ni. Tengok lelehan coklat dalam kek tu. Pergh!!!! Siapa tengok memang terliur la. Rugi kalau tak cuba kek lava ni. Memang sangat sedap terutamanya kalau korang penggemar coklat. Memang wajib cuba resepi ni. Continue reading “Kek Coklat Lava”

Simple Non-Baked Oreo Cheesecake (Kek Keju Oreo Tanpa Bakar) 

non baked oreo cheesecake

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi non baked oreo cheesecake pulak. Selalu tengok pelbagai resepi cheesecake yang sedap-sedap, rasa terliur pulak nak makan. Saya pun cuba la buat resepi cheesecake yang paling senang nak dibuat dan paling sedap dimakan. Mesti ramai penggemar oreo cheesecake ni kan? Continue reading “Simple Non-Baked Oreo Cheesecake (Kek Keju Oreo Tanpa Bakar) “