Pepero @ Chocolate Stick @ Pocky Yang Sedap

Assalamualaikum. Korang suka pepero tak? Coklat yang mahal tu.. Hehe. Ataupun kat Malaysia ni lebih dikenali dengan nama pocky. Rasanya pocky ni lebih banyak dijual dan lebih senang nak jumpa kat mana-mana kedai berbanding pepero. Tapi rasanya pepero lagi sedap. Hehe. Cuma harganya memang sangat mahal. Actually dua-dua ni sama je iaitu chocolate stick. So hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat pepero daripada bahan mentah. Maksudnya buat stick sendiri. Bukan beli stick ready made dan celup dalam coklat je.

Continue reading “Pepero @ Chocolate Stick @ Pocky Yang Sedap”

Chocolate Bubble Rice Rangup dan Mudah

Assalamualaikum. Hari ni saya nak share resepi kudapan yang mudah dan sedap yang menjadi kegemaran anak-anak iaitu chocolate bubble rice. Chocolate bubble rice ni juga dikenali dengan nama choco jar. Cuma saya tak letak di dalam jar. Kalau untuk jualan selalunya chocolate bubble rice ni lebih senang di letak di dalam bekas plastik kecil ataupun jar. Tapi untuk makan sendiri ni saya cuma letakkannya di dalam paper cup yang kecil. Cuma pastikan ianya disimpan di dalam bekas kedap udara supaya tidak lemau.

Chocolate Bubble Rice

Continue reading “Chocolate Bubble Rice Rangup dan Mudah”

Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies)

Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies)

Assalamualaikum.. Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies) adalah kudapan/biskut kekacang yang sangat rangup dan sangat mudah cara membuatnya. Masa penyediaan lebih kurang 15 minit je. Biskut florentine ni hanya memerlukan beberapa jenis kekacang dan juga tepung florenta untuk membuatnya. Kalau jumpa Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies) ni kat mana-mana, selalunya memang saya akan beli walaupun harganya agak mahal sebab rasanya memang sedap. Dulu tak pernah terfikir pun nak buat biskut ni sendiri sebab tak pernah tau @ terjumpa pun kat mana ada jual tepung florenta ni. Then masa beli bahan-bahan kat bakery, saya ternampak tepung ni kat bakery tu. Mula-mula tertanya-tanya jugak apa kegunaan tepung tu. Bila dah tau resepi biskut ni, baru la kenal dengan tepung florenta ni. Hehe..

biskut florentine

Continue reading “Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies)”